Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäinen ympäristöministeriö on säilytettävä

Mielipide
 
Matti Ahde Kaj Bärlund Sirpa Pietikäinen Pekka Haavisto Satu Hassi Jouni Backman Jan-Erik Enestam

Hallitusta kokoava keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaa karsia ministereiden määrää. Esillä on ollut myös ajatus ympäristöministeriön yhdistämisestä osaksi luonnonvaraministeriötä.

Ympäristöministeriö perustettiin 1980-luvulla vastaamaan kasvavaan tarpeeseen puolustaa yhteisen ympäristömme säilymistä sitä uhkaavalta toiminnalta. Silloin nähtiin, että itsenäinen ympäristöministeriö on välttämätön tavoitteen toteutumiseksi.

Tämä asetelma ei ole muuttunut mihinkään, vaan tarve on korostunut.

Ympäristöministeriö on ainoa ministeriö, jonka tehtävänä on valvoa yleistä, ihmiskunnan yhteistä etua. Ilmastonmuutoksen hillitseminen, lajien häviäminen, eroosio ja monet muut ympäristöongelmat ovat ihmiskunnan suurimpia haasteita nyt ja lähivuosikymmeninä.

Ympäristöministeriö on suojellut suomalaista luontoa – tuntureita, metsiä, soita ja vesiä – ja puolustanut yhteistä ympäristöämme menestyksekkäästi.

Itsenäinen ympäristöministeriö tuo hallituksen työskentelyyn ympäristönäkökulman, valvoo ympäristön etua suurissa teollisuus- ja kaivoshankkeissa sekä vastaa siitä, että luontomme tärkeimmät helmet säilyvät.

Ympäristön painoarvo on globaalisti nousussa. Ympäristöministerit ovat keskeisessä roolissa kansainvälisissä neuvotteluissa. Niinpä myös Suomen vaikutusvallan kannalta on tärkeää säilyttää itsenäinen ja ammattitaitoinen ympäristöhallinto. Ympäristöministeriön lakkauttaminen olisi askel poispäin länsimaisesta sivistysvaltiosta.

Itsenäisen ympäristöministeriön roolia suurhankkeiden arvioinnissa tulee vahvistaa, ei heikentää. Ympäristön etu tulee arvioida objektiivisesti ja yksityiskohtaisesti, erillään elinkeinoelämän edusta.

Etujen yhteensovittaminen tapahtuu hallituksessa, mutta ilman ympäristölainsäädännön valvojaa luonnon- ja ympäristön tila alkaa väistämättä heikentyä.

Ympäristö kuuluu ehdottomasti Suomen 12 tärkeimmän asiakokonaisuuden joukkoon. Siksi on välttämätöntä, että ympäristö on yhden ministeriön ja ministerin ykkösasia.

Matti Ahde (sd)
Kaj Bärlund (sd)
Sirpa Pietikäinen (kok)
Pekka Haavisto (vihr)
Satu Hassi (vihr)
Jouni Backman (sd)
Jan-Erik Enestam (r)
entisiä ympäristöministereitä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat