Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeitä ei makseta omalla työllä

Mielipide
 
Lukas Korpelainen

Viime aikoina käyty keskustelu on jälleen osoittanut monen eläkeläisen olevan siinä käsityksessä, että he ovat aikoinaan maksaneet eläkkeensä omalla työllään. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa.

Eläkeläisten aikoinaan maksamat eläkemaksut eivät riitä eläkkeiden rahoittamiseen. Niinpä eläkkeitä kustannetaan nuorempien polvien eläkemaksulla, joka on pakollinen veronkaltainen maksu, vaikka se maksetaankin eläkeyhtiöille. Voidaan siis käytännössä puhua sosiaalietuudesta. 1960-luvulla eläkemaksua maksettiin alle 5 prosenttia suhteessa bruttopalkkaan. Lukua on nostettu jatkuvasti, ja nyt se on noin 25 prosenttia.

Eläkeläisiä ei voi syyttää asiasta, sillä heitäkin on tässä huijattu. Emme kuitenkaan voi sulkea silmiämme siltä, että eläkkeet ovat suuri ja paisuva menoerä. Suuret eläkkeet vaativat suuria eläkemaksuja, jotka vaikuttavat haitallisesti työllisyyteen. Tilanne ei ole kestävä. Pitäisi arvioida uudelleen, mikä on yhteisvastuullisesti rahoitetun sosiaaliturvan kohtuullinen taso ja rakenne, ja miten siihen päästään.

Lukas Korpelainen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat