Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rooma ei romahtanut moraaliseen rappioon

Mielipide
 
Marja-Leena Hänninen Maijastina Kahlos Ville Vuolanto

Mitä on moraalinen rappio? Joidenkin mielestä moraalista rappiota edustaa yhteisvastuun korostaminen yksilön vastuun kustannuksella. Kauhukuvana on laitostuminen ja yhteiskunnan tukien väärinkäyttö. Toisten mielestä taas nykyajan moraalista rappiota edustaa pikemminkin yhteisvastuun katoaminen: kun tuijotetaan omaan napaan, asialistalta katoavat tasa-arvo ja toisten kärsimysten lieventäminen. Rappion merkkejä olisivat tällöin vaatimukset humanitaarisen maahanmuuton ja kehitysavun rajusta leikkaamisesta tai hyvinvointivaltion alasajo.

Juuri valittu uusi kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) yhdistää hyvin omituisella tavalla liiallisen yhteisvastuun moraalin katoon ja Rooman rappioon (HS Sunnuntai 26. 4.). "Mihin Rooma romahti?" Huhtasaari kysyi ja vastasi kysymykseensä itse: "Moraaliseen rappioon. Nyt yhteisvastuu on ajanut moraalin katoon."

Ensinnäkin, Rooma ei romahtanut moraaliseen rappioon. Edward Gibbon toki esitti 1700-luvun lopulla, että Rooman sivilisaation tuho oli osaltaan seurausta eliitin moraalin rappiosta, joka olisi alkanut jo Rooman tasavallan loppuaikoina (1.–2. vuosisadalla eKr.). Tämä teoria on tutkimuksessa aikaa sitten kumottu.

Selkein argumentti on yksinkertainen: todellisuudessa Roona kukoisti vielä 300-luvun lopulla jKr., ja (länsi)roomalaisen valtakunnan tuho tapahtui vasta kristinuskon jo vallattua sekä arvokeskustelut että käytännön elämän 400-luvulla jKr.

Toiseksi, yhteiskunnallinen yhteisvastuu, heikoimmista huolehtiminen ja julkinen sosiaaliturva eivät kuuluneet roomalaisen valtiomiestaidon hyveisiin sen kummemmin tasavallan aikana kuin kristillisessä myöhäisantiikissakaan. Rooman valtakunta oli jatkuvasti jyrkän epätasa-arvoinen yhteiskunta.

Kolmanneksi, osa Rooman suurvallaksi nousua ennen ajanlaskumme alkua oli nimenomaan suuri sopeutuvaisuus. Roomalaiset omaksuivat kulttuurivaikutteita ja teknistä osaamista muilta kansoilta. Ihmiset liikkuivat vapaasti koko Välimeren alueella.

Tätä on pidetty tärkeimpänä syynä siihen, miten alun perin kovin mitätön kaupunkivaltio pystyi pitämään koko Välimeren aluetta hallinnassaan satojen vuosien ajan.

Eri aineksista roomalaiset kehittivät kulttuurin, jonka jatkajia ovat niin nykypäivän länsimaiset kuin islamilaisetkin yhteiskunnat.

Marja-Leena Hänninen
Maijastina Kahlos
Ville Vuolanto
antiikin historian dosentteja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat