Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksella on edessään historiallinen haaste

Mielipide
 
Sakari Heikkinen

Tulevalla hallituksella on edessään mittaluokaltaan historiallinen talouspoliittinen haaste. Suomen Pankki ennustaa Suomen talouden kasvavan seuraavien 15 vuoden aikana niin vaisusti, että henkeä kohden laskettu bruttokansantuote (bkt) saavuttaa vuoden 2008 tason vasta ensi vuosikymmenen puolivälin tienoilla.

Näin pitkää pysähdystä Suomen talous ei ole kokenut niiden 150 vuoden aikana, joilta meillä on bkt-tilastoa. Henkeä kohden laskettu kansantuote, tuo elintason karkea mittari, kasvoi 1860-luvun alusta vuoteen 2008 asti keskimäärin 2,2 prosenttia vuodessa. Se merkitsi elintason kaksinkertaistumista kolmessa vuosikymmenessä eli yhden sukupolven aikana.

Nyt kansantalouden kakun asukasta kohden ennustetaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä vaivaiset 0,5 prosenttia vuodessa. Sillä vauhdilla elintason kaksinkertaistumiseen tarvittaisiin 140 vuotta eli viitisen sukupolvea.

Jos ennusteet toteutuvat, suomalainen yhteiskunta joutuu sopeutumaan uudenlaiseen, hyvin hitaan kasvun maailmaan. Tällöin tulevan hallituksen sekä seuraavan ja kenties sitä seuraavankin hallituksen tehtäväksi jää välttämätön: sopeuttaa nopeahkoon kasvuun tottunut yhteiskunta polkemaan likimain paikallaan.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset voivat tässä työssä muodostua kiperiksi.

Jos muodostettava hallitus ei halua tyytyä pelkkään sopeuttajan rooliin, sen on yritettävä osoittaa ekonomistien skenaariot vääriksi ja saada kokonaistuotanto kasvamaan selvästi ennustettua nopeammin.

Tämän saavuttamiseksi tarvitaan lisää korkean jalostusarvon työpaikkoja, jotta kansantalouden keskimääräinen tuottavuus kasvaisi selvästi enemmän kuin ennustettu vajaa prosentti vuodessa.

Jos kasvu syntyisi puheen voimalla, Suomella ei olisi ongelmia. Vaalien alla kuulosti välillä siltä, että kunhan vain perustetaan cleantech-pajoja ympäri Suomea, ne nostavat Suomen nykyisestä suosta teollista internetiä hyödyntäen ja tuotteitaan Aasian ja Afrikan kasvaville markkinoille kaupaten.

On myös vannottu vientivetoisen kasvun nimeen. Totta onkin, että pienenä avotaloutena Suomi on kasvanut 1800-luvulta lähtien. Maamme taloudellinen kasvu vauhdittui ensimmäistä maailmansotaa edeltäneenä globalisaatiokautena. Ja senkin jälkeen Suomi on onnistunut sopeutumaan maailmantalouden muutoksiin.

Valitettavasti emme voi vaikuttaa maailmantalouden kasvuvauhtiin emmekä enää parantaa kilpailukykyä valuuttakurssia tarkistamalla.

Entisenä yritysjohtajana keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on tottunut kvartaalitalouden haasteisiin. Nyt hänen on valmistauduttava kvartaaliin, joka on ennemminkin neljännesvuosisadan kuin vuoden mittainen.

Sakari Heikkinen
taloushistorian professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat