Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysavusta leikkaaminen olisi moraalitonta

Mielipide
 
Henri Vanhanen

Helsingin Tuomiokirkon eteen kerääntyi 26. huhtikuuta satoja ihmisiä osoittamaan tukeaan Nepalin maanjäristyksen uhreille. Maanjäristyksen uhriluku ja loukkaantuneiden määrä nousevat tuhansiin.

Punainen Risti on vedonnut yli 30 miljoonan euron hätäavun saamiseksi Nepalin uhreille.

Samaan aikaan Suomessa puhutaan kehitysavun leikkaamisesta. Ulkoministeriön mukaan Suomi on sitoutunut kanavoimaan vuosittain noin 10 prosenttia varsinaisista kehitysyhteistyön määrärahoista humanitaariseen apuun. Vuonna 2014 varsinaisten kehitysyhteistyörahojen määräksi määriteltiin ministeriön mukaan 879,4 miljoonaa euroa.

Määrärahat ovat 0,55 prosenttia bruttokansantuotteesta. Määrärahoista leikkaaminen ei ratkaise valtion budjetin ongelmia.

Suomi on sitoutunut myös Eurooppa-neuvoston päätökseen, jonka mukaan jäsenmaiden tulee saavuttaa kehitysrahoituksessaan 0,7 prosentin osuus bruttokansantulostaan vuoteen 2015 mennessä. Nyt Suomi on kaukana siitä.

Eduskuntavaalien alla kehitysrahoitus päätyi monien puolueiden leikkauslistalle. Perussuomalaiset esitti rankan kehitysapumallin, jossa pääpaino kehitysrahoituksesta siirtyisi kansalaisten vapaaehtoisille maksuille.

Kehitysyhteistyö on ensisijaisesti moraalinen vastuukysymys: vahvempien tulee auttaa heikompia. Kehitysyhteistyöstä leikkaaminen tapahtuu maailman köyhimpien ihmisten kustannuksella.

Voimmeko me nyt sanoa Nepalille: "Pahoittelut, mutta meillä ei ole varaa auttaa teitä." Entä muille nykyisten ja mahdollisten tulevien kriisien uhreille tai niille, jotka tarvitsevat apua jatkuvasti?

Henri Vanhanen
politiikan tutkimuksen opiskelija Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat