Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosien 1968 ja 1977 ratkaisut olivat kompromisseja

Mielipide
 
Tapio Bergholm

Ministeri Raimo Sailas luo kolumnissaan (HS 28. 4.) kuvan, jossa tulopoliittisen virkamiehen Keijo Liinamaan johdolla vuonna 1968 neuvoteltu ensimmäinen tulopoliittinen ratkaisu (Liinamaa I) olisi ollut sisällöltään tai syntytavaltaan ratkaisevasti erilainen kuin vuonna 1977 valtionvarainministeri Paul Paavelan ajama palkankorotusten siirto.

Sailas ajautuu kuitenkin hakoteille puhuessaan työmarkkinajärjestöjen kaappauksesta vuonna 1968. Analyysi ei myöskään muutu vakuuttavammaksi sillä, että hän tukeutuu Suomen Työnantajain Keskusliiton johtajan Tapani Kahrin muistelmiin.

Toisin kuin Sailas esittää, sekä Paavelan palkankorotusten siirto että ensimmäinen tulopoliittinen ratkaisu sai alkunsa sosiaalidemokraattisen valtiovarainministerin aloitteesta. Vuosina 1967–1968 liikkeellä oli Mauno Koivisto.

Ensimmäiset tulopoliittiset neuvottelut käynnistyivät suuren devalvaation jälkeen. Lainojen ja talletusten korot sekä muun muassa palkankorotukset oli sidottu hinta- tai ansiotasoindekseihin. Valtiovalta halusi aloittaa purkamisen indeksiehdon mukaisista palkankorotuksista.

Liinamaa I:ssä luovuttiin työehtosopimuksiin neuvotelluista kahdesta palkankorotuksesta. Tilalle tuli kaikille palkansaajille 16 pennin tasakorotus. Vastaavasti hallitus purki muita indeksisidonnaisuuksia sekä sääti määräaikaisen hinta- ja palkkasäännöstelyn.

Ratkaisu sisälsi myös sosiaalipaketin ja sopimuksia, jotka vahvistivat työpaikoilla palkansaajien ja työnantajien vuorovaikutusta.

Paavelan palkankorotusten siirto ja Liinamaa I olivat vakautusratkaisuja, jotka torjuivat kilpailukykyä ja työllisyyttä uhkaavaa inflaatiota. Paavelan paketti vuonna 1977 paransi irtisanomissuojaa. Se vauhditti myös työterveyslainsäädännön ja yhteistoimintalain syntyä. Molemmissa oli kyse valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen kompromisseista, jossa kaikki osapuolet saivat jotain.

Sekavissa olosuhteissa syntyneet kompromissit vuosina 1968 ja 1977 eivät kuitenkaan olleet kaappauksia tai jyräyksiä, vaan yhdessä neuvoteltuja ja sovittuja ratkaisuja.

Tapio Bergholm
dosentti, erikoistutkija, SAK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat