Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:n kannattaisi puolustaa keskituloisia

Mielipide
 
Antero Lattu

Tunnettu demarivaikuttaja Lasse Lehtinen evästi Sdp:n vaalitappion seurauksista omia ja vieraita Verkkouutisten kolumnissaan "Hallituksesta paljon toimivampi ilman Sdp:tä" (24. 4.). Se kannattaa lukea.

Mielestäni nyt on perehdyttävä myös Sdp:n pitkään jatkuneen alamäen syihin pelkäämättä niistä avautuvia uusia haavoja. Ne paranevat aikanaan, jos puolueen jäsenkunta uskaltaa katsoa avoimin silmin hieman myös taustapeiliin ja hyväksyä tehdyt virheet itse aiheutetuiksi.

Kun Neuvostoliitto romahti sosialistisen kokeilun epäonnistumisen seurauksena, kommunistinen aatepohja kutistui samalla lähes olemattomiin. Runsaan 70 vuoden aikana reaalisosialismin aatetta yritettiin istuttaa Neuvostovenäjällä, mutta edes siellä se ei itänyt. Neuvostoliiton romahduksen seurauksena häipyi Suomessa demarien vasemmalta puolelta vahva väliseinä, ja koko poliittinen paketti, kokoomuksesta sosiaalidemokraattien vasempaan siipeen, siirtyi muutaman asteen vasemmalle. Keskusta ja kokoomus siirtyivät käytännössä demarien entisiin asemiin.

Demarit tekivät tässä tilanteessa strategisen virheen, kun ne eivät ymmärtäneet enää riittävän voimakkaasti puolustaa keskituloisen väestön asiaa, vaikka juuri keskituloiset on se yhteiskunnan kantava voima, joka elättää myös köyhimmän väestön osan. Varaton ihminen ei pysty taloudellisesti tukemaan toista varatonta.

Siirtymää tuki myös joidenkin vasemman siiven demareiden kiire vallata entisten kommunistien ääniä ottamalla harha-askeleita vasemmalle, vaikka Suomessa ei ole demareiden vasemmalla puolella riittävästi niitä, joilla on länsimainen elämänkatsomus.

Osa Sdp:n johtoa ei rohkene myöntää avoimesti, että suurin osa sekä nyt että aiemmin demareita äänestäneitä ei ole koskaan ollut sosialisteja, vaan demokraatteja ja kommunistisen järjestelmän hylkijöitä. Se aate kommunismin vastustajina kanavoitui vuosikymmeniä parhaiten demarien riveissä, koska kommunistit peitejärjestöineen pitivät demareita kaikkein pahimpina "luokkapettureina", lähinnä lakkorikkureihin verrattavina. Nyt erityisesti miespuoliset entiset "duunaridemarit" ovat – uusia isänmaan uhkakuvia puolustaessaan – löytäneet kanavansa Timo Soinin joukoista.

Antero Lattu
Imatra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat