Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen ei tule viettää yötä kadulla

Mielipide
 
Carita Murto Paula Honkavaara

Kaupunkisivuilla (HS 27. 4.) kirjoitettiin Isac Elliotin konserttiin jonottavista tytöistä. Kirjoituksessa luotiin mielikuva teinityttöjen fanikulttuurista ja heidän välisestä yhteisöllisyydestään.

Jos asiaa miettii tarkemmin, kyseessä eivät olleet teini-ikäiset, vaan lapset, jotka viettivät yön ulkona ilman aikuisen turvaa. Mitä tämä kertoo yhteiskunnastamme?

Vanhemmat eivät pysty tuottamaan lapsille pettymystä ja sanomaan, että he ovat liian pieniä yöpymään ulkona idolin takia. Vanhemmat asettavat lapsen mielihalut turvallisuuden edelle eivätkä osoita, että teinikulttuurin aika ei ole vielä.

Vanhempien on nykyisin vaikea asettaa lapselle rajoja ja panna heidät odottamaan teini-ikää. Tämän seurauksena teini-ikä aikaistuu entisestään ja lapset itsenäistetään omista perheistään vertaisryhmien varaan entistä aikaisemmin. Vertaisryhmät tyydyttävät sen yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunteen, joita vanhempien ja perheen tulisi tarjota. Vastuu omasta turvallisuudesta siirtyy lapselle liian varhain.

Työssämme näemme, että monet lapset kärsivät siitä, ettei heille aseteta rajoja ja vanhemmat ovat keinottomia heidän kanssaan. Lasten mielipidettä kysytään ja heidän toiveitaan toteutetaan entistä nuorempana.

Rajojen asettaminen ei ole helppoa, mutta sitä voisi helpottaa se, että julkisuudessa käytäisiin keskustelua siitä, mikä on sopivaa eri ikävaiheessa ja mitä siitä seuraa, jos lasta itsenäistetään liian varhain.

Lasten liiallista itsenäistymistä ei tule ihailla. Lastensuojelutyöstä katsottuna siitä seuraa turvattomuutta ja sillä voi olla yhteys nuoruuden aikaiseen masennukseen, päihteiden käyttöön ja muihin elämänhallinnan ongelmiin, jotka vaikeuttavat elämää myös aikuisiässä.

Carita Murto
Paula Honkavaara
lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat