Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustutkimukset eivät tue Helsingin tiivistämistä

Mielipide
 
Soile Jungewelter

Heikki Salmikivi ja Rikhard Manninen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kirjoittivat (HS Mielipide 17. 4.), että kasvavalla Helsingillä on myönteinen vaikutus Suomen talouteen. He perustelivat näkemystään sillä, että suurkaupungeissa on kasautumisedun ansiosta muuta talousaluetta parempi tuottavuus.

Taloustieteilijä Gunnar Myrdalin mukaan tätä tuottavuuseroa luo etupäässä kuitenkin korkean ja matalan tuottavuuden toimialojen segregaatio metropolin ja muun alueen välillä, jolloin metropoli kasvaa muun alueen kustannuksella. Tietyn rajan yli tiivistyvät kaupungit eivät myöskään enää voi hyödyntää kasautumisetua, kuten taloustieteen nobelisti Robert Solow totesi jo 40 vuotta sitten.

Tuottavuuden ja sen kasvun asukasta kohden tiedetään seuraavan ylösalaista U-käyrää, kun metropoli tiivistyy. Hollannin talousalueelle tehdyn tuotannontekijöiden kokonaistuottavuuden (TFP) laskennan mukaan alueilla, joilla on yli 1 500 asukasta neliökilometrillä, kasautumisen haitat dominoivat etuja. Tutkijat suosittelevatkin kasautumisen pysäyttämistä näillä alueilla.

Kaupunkisuunnittelun tulisi tehdä tuottavuuden kasvun yritystasoinen alueellinen TFP-laskenta, koska jo EU-komissio on esittänyt tätä äskettäin aluesuunnittelun tueksi. Helsingin seudun asukastiheys kaupunkitaajamassa on lähes 2 000 asukasta neliökilometrillä, ja Helsingin seutukunnan tuottavuuden kasvu on pitkään jäänyt muun maan vauhdista.

Soile Jungewelter
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat