Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetetaanko matematiikkaa liian vaikeasti?

Mielipide
 
Markku Halmetoja

Matematiikan opetus ja oppiminen näyttävät jatkuvasti herättävän intohimoista keskustelua. Lenni Haapasalo väittää (HS Tiede 27. 4.), että meillä "tankataan ensin lausekkeita, kaavoja ja yhtälöitä", minkä jälkeen vasta käsitellään Erno Lehtisen mielestä "äärimmäisen tylsiä" sanallisia tehtäviä.

Yleissivistävän koulun matematiikan opetuksesta kokonaisuutena ei olla perillä. Alaluokilla opitaan lukukäsitettä niin pitkälle, että kirjoituksessa esitettyjä sanallisia tehtäviä voidaan ratkaista kolmannella ja neljännellä luokalla ilman yhtälöitä.

Vastaavia tehtäviä ratkottiin muinoin oppikoulun sisäänpääsykokeessa. Niillä testattiin pyrkijän laskupää. Peruskoulun seiskaluokkaa vastaavassa vaiheessa sitten aloitettiin formaalimpi työskentely rakentamalla probleemasta muuttujan avulla yhtälö.

Matematiikka on kumulatiivinen oppiaine. Kun alakoulussa on ratkottu sanallisia tehtäviä puhtaasti päättelemällä, on luonnollista, että ylemmällä kouluasteella sama tehdään kehittyneemmällä algebralla. Onhan koulutuksen tarkoituksena kehittää oppilaan ajattelua korkeammalle tasolle.

Ongelmana on se, että kaikilla oppilailla aivokapasiteetti ei riitä muodollisempaan ajatteluun, ja peruskoulun nykyinen oppimäärä on mitoitettu pääosin tälle oppimaan kykenemättömälle ikäluokan osalle. Nythän kirjaimilla laskemista on peruskoulussa niin vähän ja hajanaisesti, etteivät etevätkään oppilaat juuri näe mieltä sen oppimisessa. He seuraavat opetusta toimettomina tai pahimmassa tapauksessa häiriköivät sitä.

Siksi opetus tulisi eriyttää viimeistään kahdeksannelta luokalta alkaen formaalisemmaksi symbolein tapahtuvaksi algebraksi ja geometriaksi sekä käytännön laskutaidoksi.

Kymppiluokalla on todellakin paikallaan ratkoa HS:n kirjoituksessa esitettyjä sanallisia tehtäviä. Kymppiluokallahan ollaan juuri siksi, että kaikki on siihen asti ollut vaikeaa.

Markku Halmetoja
lehtori, Mäntän lukio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat