Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti antoi Talvivaarasta väärän kuvan

Mielipide
 
Esko Koistinen

Markku Heikkisen ohjaamaa dokumenttielokuvaa Talvivaaran miehet on sanottu yhdeksi viime vuosien tärkeimmistä dokumenttielokuvista (muun muassa Leena Virtanen, HS 20. 4.). Dokumentti esitettiin TV1:ssä 20. huhtikuuta.

Heikkinen sanoo lähteneensä kuvaamaan työmiesten asemaa ongelmien vaivaamassa firmassa, jossa työpaikka on alituisesti uhattuna. Raskasta kaivostyötä tekevät ansaitsevat dokumenttinsa – ja erityisesti mustamaalatun Talvivaaran työntekijät.

Dokumentissa kerrataan uutisista tutut Talvivaaran kaivoksen vastoinkäymiset, mutta pienistäkin prosessihäiriöistä saadaan täytettä loputtomalta tuntuvaan ongelmaketjuun. Kaivosmiljöö kuvataan pelottavana ja sitä korostetaan kauhuelokuvista tutulla äänitaustalla.

Tarinaa kuljettava kaivosmiesten jutustelu on johdon ja aliurakoitsijoiden arvostelua. Kansalaisaktivistit saavat ison ja äänekkään osan ja firmassa vesienhallinnan johtajana jonkin aikaa työskennellyt Maija Vidqvist viimeisen, katkeran puheenvuoron. Syytetyillä ei ole puheenvuoroa.

Elokuvan ensiesityksessä Kuopiossa ohjaaja Heikkinen ei vaikuttanut mielipiteiltään mustavalkoiselta eikä kaivosvastaiselta, kuten dokumentin yleisilmeestä voisi päätellä. Hän myönsi pysytelleensä tässä yhdessä näkökulmassa, ettei dokumentista tule tylsä.

Dokumentti epäilemättä esittää rehellisesti, mitä miehet, aktivistit ja Vidqvist sanovat, mutta antaa Talvivaaran kaivoksen toiminnasta yksipuolisen ja ilmeisen virheellisen kuvan.

Tarkoitushakuiset valinnat ja leikkaus johdattelevat huomion työmiehistä itse Paholaiseen, Talvivaaran kaivokseen. Niin elokuva-arvostelija Virtasellekin kävi. Tällainenko on tärkeä dokumenttielokuva?

Arvostelussaan Virtanen kirjoitti: "Dokumentti on havainnollinen esitys kaivoksen vaiheista, – – kaivostoiminnan kuvauksesta ei ole tingitty, – – katastrofin mittakaava hahmottuu pala palalta."

Ei dokumentti ole esitys kaivoksen vaiheista. Edes kaivosinsinöörinä en saa dokumentin perusteella minkäänlaista kokonaiskuvaa kaivostoiminnasta puhumattakaan siitä, että dokumentissa olisi paneuduttu ongelmien syihin.

"Katastrofin" mittakaava ei dokumentissa hahmotu. Komeassa, täydellisesti ajoitetussa valkokangaselokuvassa – Virtasta lainatakseni – olisi toivonut näkevänsä pintaa syvemmälle.

Esko Koistinen
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat