Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katulajit huomioon ympäristöarkkitehtuurissa

Mielipide
 
Ville Laine

Helsingin Sanomat kertoi 17. 4. kaupunkirakentamisessa esiin nousseesta ilmiöstä: pyrkimyksestä esteellisyyteen. Tulevana liikunnanopettajana ja parkouraajana minua ovat aina ärsyttäneet nuorten liikuntaharrastusta hankaloittavat esteet.

Suomessa nuorisokulttuurin lajit voivat hyvin. Parkouraajien harjoittelua ei ole hankaloitettu juuri lainkaan. Skeittaajien tilanne ei ole aivan yhtä suotuisa. Toisaalta skeittaajien harmiksi tehdyt patit kaiteissa tai ruukut muureilla ovat lopulta melko pieni ja usein ymmärrettävä paha.

Esteet voidaan kuitenkin nähdä heijastumana laajemmasta ilmiöstä: nuorisolajien harrastajien ja julkisen sektorin kehnosta vuoropuhelusta.

Ehkä räikein esimerkki tästä oli syksyllä 2012 Baanalle skeitattavaksi tehty Love Helsinki -tilataideteos. Teoksen ympäriltä jyrsittiin melko pian valmistumisen jälkeen kaistale asfalttia meluvalitusten takia, mutta skeittareiden raivoon vastattiin valamalla asfaltti takaisin. Lopulta saatiin aikaan kompromissi, kun skeittaamiselle asetettiin kellonajat.

Täydellisessä utopiassa katulajit otettaisiin huomioon jo ympäristöarkkitehtuurissa. Pintamateriaalien valinnoissa ja kukkaruukkujen sijoittelussa kuultaisiin paikallisia harrastajia tai jäsenjärjestöjen edustajia. Ajatus on naiivi, mutta sen toteuttaminen ei olisi lopulta kovin hankalaa.

Toisin kuin ehkä usein luullaan, nuorisolajit ovat Suomassa hyvin organisoituja. Niin Suomen Parkour ry kuin Suomen rullalautaliittokin kattavat joko suoraan tai jäsenjärjestötoiminnallaan lähes koko Suomen harrastustoiminnan.

Yhä lisääntyvän passiivisuuden aikana olisi ensiarvoisen tärkeää, että lasten ja nuorten suosimat lajit otettaisiin aiempaa paremmin huomioon silloin, kun kunnat ja valtiot jakavat määrärahoja.

Lahdessa useita vuosia odotettu skeittihalli joutui purkamaan ramppinsa pari viikkoa sitten puolentoista vuoden tynkäjakson jälkeen pitkälti kaupungin vähäisen tuen takia.

Nuorisokulttuuria edustavat lajit ovat tulleet katukuvaan jäädäkseen. Ne voidaan nähdä melua aiheuttavana kirouksena tai katukuvaa rikastuttavana liikuntailmiönä. Tasitelussa liikunnallista passiivisuutta vastaan kannattaa kääntää jokainen kivi, tai muuten puolen vuosisadan päässä odottaa terveyskatastrofi. Ei se Little Boy, vaan Fat Man.

Ville Laine
liikuntapedagogiikan opiskelija
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat