Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutoksen torjunta luo uutta liiketoimintaa

Mielipide
 
Pertti Korhonen Jouni Keronen

Vaalien alla keskusteltiin, onko Suomelle tärkeämpää teollisuuden kilpailukyky vai ilmastonmuutos. Kysymyksenasettelu on väärä. Haluamme tuoda esille, että torjumalla ilmastonmuutosta Suomella on erinomaiset edellytykset synnyttää merkittävää uutta liiketoimintaa ja luoda uusia työpaikkoja. Tämä on teollisuuspolitiikkamme ytimessä.

Ilmastonmuutos pakottaa yrityksiä, kaupunkeja ja koko yhteiskuntaa muuttamaan toimintatapojaan vähähiilisemmiksi. Tämä muutos tapahtuu nyt yllättävän nopeasti ja suurella volyymillä. Covenant of Mayors -verkoston mukaan jo tuhannet eurooppalaiset kaupungit ovat tehneet tavoitteet vähähiilisyyden saavuttamiseksi. Verkostossa on yli 200 kaupunkia, jotka tähtäävät yli 40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä. Tässä valossa olisi hyvä, että myös suomalaiset kaupungit tarkistavat tavoitteitaan.

Johtavat kasvihuonekaasujen päästöjen vähentäjäyritykset pääsevät niin sanotulle CDP A-listalle. Vuoden 2014 lopussa listalla oli 187 suurta yritystä, joiden keskimääräinen kasvihuonekaasupäästövähennys on 9 prosenttia vuodessa. Listalla ovat muun muassa BMW, Unilever ja Apple.

Applen äskettäin julkaisema ympäristöraportti kuvaa hyvin muutoksen nopeutta. Yhdysvalloissa kaikki Applen toiminta perustuu jo nyt uusiutuvaan energiaan, ja globaalistikin uusiutuvan energian osuus on 87 prosenttia. Muutoksen tuulet puhalsivat myös runsas kaksi viikkoa sitten, kun öljy-yhtiö BP:n osakkeenomistajat päättivät yhtiökokouksen äänestyksessä, että myös BP pyrkii CDP A-listalle. Kyseisellä listalla on myös viisi suomalaista yritystä: Elisa, Finnair, Nokia, UPM-Kymmene ja Vaisala.

Yleistyvä käsitys on, että meidän pitää saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Hiilineutraalisuus tarkoittaa muun muassa sitä, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä on pääosin luovuttu. Niillä toimialoilla, joilla fossiilisia polttoaineita vielä käytetään, päästöt otetaan talteen tai kompensoidaan muilla kansainvälisesti hyväksytyillä tavoilla. Tämä synnyttää puhtaammille teknologiaratkaisuille valtavat markkinat.

Muutoksessa tarvitaan yhteiskunnan ja teollisuuden energiatehokkuuden nostamista kokonaan uudelle tasolle, uusiutuvaa energiantuotantoa (aurinko- ja bioenergiaa sekä tuuli- ja vesivoimaa), ydinvoimaa, älykkäitä sähköverkkoja energiavarastoineen, yhdistettyä lämmön-, jäähdytyksen- ja sähköntuotantoa, lämpöpumppuja, polttokennoja ja vetyteknologiaa, sähköautoja, sähköisiä liikenteen järjestelmiä, liikenteen biopolttoaineita, kierrätettäviksi suunniteltuja tuotteita, ja niin edelleen.

Listaa tarvittavista uusista innovaatioista voitaisiin jatkaa loputtomiin. Viime aikoina on ollut näkyvissä trendi, että erityisesti aurinkoenergia ja siihen liittyvät ratkaisut kehittyvät voimakkaasti.

Suomalaiset yritykset valmistavat ja myyvät jo nyt useita edellä mainittuja tuotteita ja palveluita. On tärkeää, että tälle alueelle panostetaan entistä enemmän ja Suomeen luodaan mahdollisimman hyvät olosuhteet hiilidioksidipäästöjä vähentäville investoinneille ja piloteille. Kun vähähiilisiä ratkaisuja otetaan ensiksi käyttöön Suomessa, niitä on helpompi myydä myös muille. Tällä tavalla käännämme ilmastonmuutoksen uhasta elinkeinoksi.

Pertti Korhonen
hallituksen puheenjohtaja
Jouni Keronen
toiminnanjohtaja
Climate Leadership Council ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat