Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähemmistöhallitus lisäisi eduskunnan uskottavuutta

Mielipide
 
Tapani Huovila

Suomessa on totuttu viime vuosikymmenet enemmistöhallituksiin, jotka ovat vedonneet parlamentarismiin olemassaolonsa perustana. Parlamentarismin mukaan toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen tulee nauttia lakia säätävän eduskunnan luottamusta. Eduskunta kansan edustajana valvoo hallitusta, koska kansa ei voi sitä suoraan tehdä. Jos hallitus saa eduskunnalta epäluottamuslauseen, hallitus joutuu eroamaan.

Suomalaisessa enemmistöhallitustavassa eduskunnasta on valitettavasti tullut hallituksen tahdoton jatke. Vaikka kaikki hallituspuolueiden edustajat eivät olisi samaa mieltä hallituksen kanssa, puoluekuri pitää äänestyksissä hallituksen vallassa. Tämä on syönyt eduskunnan arvovaltaa ja käytännössä vähentänyt sen tarpeellisuutta ja merkitystä. Varsinainen kontrolli toteutuu vasta seuraavissa vaaleissa. Kontrollia vääristää vielä se, että hallitusvastuu vähentää kannatusta, kun taas oppositiossa oleminen lisää sitä.

Suomalainen enemmistöhallitustapa on järjestelmä, joka perustuu enemmän edellisissä vaaleissa voiton saaneen puolueen tai puolueiden muodostaman enemmistön valtaan kuin kansanedustajien välityksellä toteutuvaan kansanvaltaan. Kansalaisten vaalikontrolli on vain kerran neljässä vuodessa.

Yksi pitkäaikaisimmista Suomen hallituksista on ollut Toivo Kivimäen vähemmistöhallitus, joka istui vuosina 1932–1936. Uskaltaisiko joku nyt kokeilla vähemmistöhallitusta? Toimeenpanovaltaa käyttäessään se joutuisi neuvottelemaan paitsi omien eduskuntaryhmiensä kanssa myös oppositiossa olevien ryhmien kanssa. Tämä sitoisi eduskunnan kiinteästi päätöksentekoon. Näin vastuu harjoitetusta politiikasta ei olisi hallituksen, vaan myös eduskunnan.

Tämä olisi tärkeää ensinnäkin siksi, että nyt joudutaan tekemään kaikkia kansanryhmiä koskevia kipeitä päätöksiä Suomen talouden hallitsemiseksi. Toiseksi siinä toteutuisi varmasti parlamentarismin perusidea paremmin kuin enemmistöhallituksissa: eduskunta valvoisi ihan oikeasti hallitustyöskentelyä. Tämä lisäisi eduskunnan, kansanedustajien sekä yleensä politiikan uskottavuutta.

Tapani Huovila
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat