Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotessa ei saa unohtaa digiajan vaatimuksia

Mielipide
 
Ari Oksanen

Seuraava sote-uudistus ei saa pohjautua menneisyyden malleihin, vaan se pitää suunnitella sellaiseksi, että siinä palveluprosessit sopivat digitaaliseen maailmaan. Itse asiassa palveluprosessit pitää ajatella kokonaan uudelleen digitaalisuuden näkökulmasta ja rakentaa siihen sopiva sote-järjestelmä.

Terveydenhuollon asiakkaan eli potilaan asema muuttuu paljon digitalisaation ja verkosta saatavan tiedon vuoksi. Asiakas vaatii ajasta tai paikasta riippumattoman palvelukonseptin. Kasvokkain tapahtuva palvelu vähenee rajusti, ja erilaiset etäyhteydet korvaavat terveysasemilla käynnit. Hoitohenkilökuntaan kuuluvat ovat yhä enemmän terveysvalmentajia, ja potilaat ottavat enemmän vastuuta terveydestään, diagnosoinnista ja hoidosta.

Tässä uudessa toimintaympäristössä olisi vastuutonta keskittyä rakentamaan hallintohimmeleitä ja suuria palvelukeskittymiä ja seiniä. Näin toimimalla sementoitaisiin vanha tapa toimia. Sote-järjestelmän pitää kannustaa entistä parempiin palvelumalleihin, uusiin toimintatapoihin ja uuden teknologian hyödyntämiseen.

Toimiva järjestelmä vaatii suuren järjestäjän ja rahoittajan sekä monipuolisen tuottajajoukon. Digiaikaan sopiva malli sallii myös palveluntuottajan – terveyskeskuksen –, jonka toiminta on pääasiassa verkossa ja palvelut siten aina mobiilisti asiakkaan mukana.

Ainoa vaihtoehto tulevaisuuteen katsovassa ratkaisussa on malli, jossa raha seuraa asiakasta. Kilpailun, monituottajuuden ja innovaatioiden avulla malli parantaa palvelua ja tuo siten ne vaaditut miljardisäästöt.

Digitaaliset terveyspalvelut kasvavat rajusti maailmalla ja mahdollistavat ennennäkemättömät liiketoimintamahdollisuudet terveysalan yrityksille.

Nyt voidaan luoda Suomeen sote-järjestelmä, joka tukisi myös terveysteknologian kehittämistä kotimarkkinoille ja sitä kautta vientiä.

Syntyisikö näin jopa uusi Nokia? Samalla voisimme kannustaa innokkaasti toimintojaan digiaikaan muuttavia kuntia, kuten Sipoota, kehittämään palvelukonseptiaan.

Ari Oksanen
kunnanhallituksen puheenjohtaja Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat