Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksesta pitäisi vihdoin päättää

Mielipide
 
Aarne Kiviniemi

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee avasi ansiokkaasti (HS Vieraskynä 29. 4.) sote-uudistuksen tilannetta johtamansa ministeriön näkökulmasta ja esitti, ettei uutta sote-mallia pidä lyödä lukkoon hallitusohjelmassa.

Sote-uudistuksella on todella kiire. Huono päätös on parempi kuin päättämättä jättäminen. Valitettavasti uudistukseen on jo nyt käytetty liian paljon aikaa.

Uudistuksessa ei ole keskitytty tarpeeksi siihen, miten myös heikossa yhteiskunnallisessa asemassa oleville ihmisille saadaan perusoikeudet ja riittävän laadukkaat palvelut.

Eniten energiaa on mennyt kuntien ja sen työntekijöiden sekä eri toimijoiden ja organisaatiomuotojen asemasta vääntämiseen. Eri organisaatiolla ja työntekijöillä on omat äänekkäät edunvalvojansa, joita on kuultu uudistuksen kaikissa vaiheissa. Heikossa asemassa olevan kansalaisen äänen kuuleminen on jäänyt tämän jalkoihin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteina ovat yhdenvertaisuus ja laadukkaat palvelut. Tavoitteiden toteutuminen edellyttää eri elämäntilanteissa olevien kansalaisten haasteiden ymmärtämistä. Yhteiskunnasta syrjään joutunut ihminen ei saavuta sosiaali- ja terveyspalveluja sillä, että hän tietää palveluja olevan tarjolla tietyssä paikassa. Hän tarvitsee ensin tukea voimaantuakseen niin, että ylipäätään hakeutuu palveluiden piiriin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa suurin muutos saadaan aikaan arvostavalla asenteella. Tässä meillä on edelleen kehitettävää.

Valinnanvapaus palveluissa koskee lähinnä hyväosaisia kansalaisia. Jokaisella kansalaisella pitäisi olla mahdollisuus tulla kuulluksi siinä, minkälaista palvelua hän tarvitsee. Oleellisinta on, että se yksikin palvelu, jota tarjotaan, on sitä, mitä ihminen itse tuntee tarvitsevansa.

Perusoikeuksien toteutumisessa tärkeintä on tulla kuulluksi. Vaikka ihminen olisi pitkäaikaisasunnoton, vaikeista päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivä ja syrjäytynyt, nykyaikaisessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa ei ole mitään perusteita ajatella, että päättäjä voisi määritellä ihmisen tarpeen paremmin kuin palvelun tarvitsija itse.

Sote-uudistuksessa resurssit tulee kohdentaa siten, että heikossa asemassa olevien ryhmien osallisuus palveluihin paranee. Integraatio on toteutettava niin, ettei siitä muodostu yhteiskuntaan uutta syrjivää elementtiä.

Järjestöt ovat kyenneet vastaamaan asiakaslähtöisesti ja joustavasti heikossa asemassa olevien ryhmien palvelutarpeisiin, koska asiakkaat ovat usein itse mukana järjestöjen toiminnassa.

Aatteelliset järjestöt tuottavat palveluita vahvalla auttamisen eetoksella. Näiden toimijoiden merkitys heikossa asemassa olevien ryhmien auttamisessa tulee ymmärtää toisin kuin mitä viime aikoina on tehty.

Aarne Kiviniemi
johtaja, Sininauhaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat