Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkökulmaa maahanmuuttoon voisi laajentaa

Mielipide
 
Ismo Söderling

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän 15-kohtaisessa kysymyslistassa numerolla 13 tiedustellaan seuraavaa: "Onko eduskuntaryhmällänne nykyiseen maahanmuuttopolitiikkaan tai sitä koskevaan lainsäädäntöön konkreettisia muutosvaatimuksia?"

Perussuomalaisia lukuun ottamatta niin sanotut perinteiset suuret puolueet – keskusta mukaan lukien – olivat vaalien alla sangen varovaisia maahanmuuttokysymyksissä. Ainoastaan työvoiman maahanmuuttoon liittyvä saatavuusharkinta kolmansista maista, eli EU:n ja Eta-maiden ulkopuolelta, jakoi puolueet selvemmin.

Suomessa maahanmuutto nähdään edelleen staattisena väestöilmiönä. Tällöin maahantulijoiden lukumäärät ovat keskiössä, oli sitten kyse pakolaisista, turvapaikanhakijoista, työvoimasta tai opiskelijoista. Sen sijaan maahanmuuton taloutta tai väestönkasvua edistäviin vaikutuksiin ei juuri kiinnitetä huomiota.

Kuten Anders Borg ja Juhana Vartiainen tuoreessa Strategia Suomelle -raportissaan painottivat, Suomen olisi jo vähitellen syytä nähdä maahanmuutto myös myönteisessä valossa. Jos Suomi teollistettiin 150 vuotta sitten ulkomaisen osaamisen ja pääoman turvin, mikä estää yrittämästä uudelleen?

Maahanmuuttoa voidaan esimerkiksi niin sanotun Kanadan mallin mukaisesti käyttää myös työllistämään kantaväestön työttömiä. Vuonna 2013 julkaistu Valtioneuvoston maahanmuuttostrategia 2020 on kaikessa karuudessaan asiakirja, jonka perustalle Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ei voi laskea.

Suomessa syntyneiden määrä on laskenut huolestuttavasti muutamassa vuodessa: vuonna 2010 maassamme syntyi 61 000, mutta viime vuonna vain 57 000 lasta. Keskimääräiset hedelmällisyysluvut vastaavina vuosina olivat 1,87 ja 1,71. Tutkijoilla on pohdittavaa siinä, onko kyse pitkän taloustaantuman luomasta epävarmuudesta vai hyvinvoinnin turvaverkon hajoamisesta.

Suomen luonnollinen väestönkasvu (vuoden aikana syntyneiden ja kuolleiden erotus) olisi jo viime vuonna ollut miinuksella ilman maahanmuuttajien tuomaa usean tuhannen lapsen syntymää.

Hallitusohjelmaan olisikin kirjattava valtakunnallisen väestöpoliittisen ohjelman toteuttaminen, jonka keskiössä olisivat maahanmuutto, kotoutuminen ja syntyvyys.

Ismo Söderling
johtaja
Siirtolaisuusinstituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat