Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukioihin enemmän tietokirjallisuutta

Mielipide
 
Pirjo Hiidenmaa

Uudessa opetussuunnitelmassa lukion yleistehtäväksi määritellään laaja yleissivistys. Lukiolaisen tulee rakentaa tietoperustaansa kriittisesti arvioiden, tulkiten, yhdistellen ja soveltaen. Äidinkielen kohdalla tavoitteeksi määritellään laaja ymmärrys kirjallisuudesta ja teksteistä.

Kaikki tavoitteet ovat hyviä. Niiden saavuttamiseen on hyväksi havaittu keinokin, mutta jostain syystä 300-sivuinen opetussuunnitelmaluonnos ei mainitse sitä sanallakaan: tietokirjallisuuden lukeminen.

Tietokirjallisuus tarjoaa monenlaisia lukukokemuksia: on muun muassa harrastuskirjoja, mielipidekirjoja sekä uutta tutkimustietoa esitteleviä tietokirjoja. Lisäksi tietokirjallisuudesta löytyy jokaiselle lukijalle – myös aloittelevalle ja jopa vastahakoiselle – sopiva teos, joka voi johtaa rikkaaseen lukuharrastukseen.

Matalan kynnyksen kirjoja ovat esimerkiksi harrastuskirjat ja elämäkerrat tai henkilökuvat. David Lagercrantzin kirja Minä Zlatan Ibrahimović (suom. Miika Nousiainen) on innostanut monia urheilun harrastajia. Niissä kouluissa, joissa äidinkielenopettajat ovat ottaneet kaunon rinnalle tiedon, on saatu kannustavia tuloksia lukutaidon paranemisesta.

Tietokirjallisuutta julkaistaan suoraan ja käännettynä suomeksi ja ruotsiksi, ja tarjolla on sekä uutta ajankohtaistietoa että jo ajan hiomia klassikkoja. Lajeista ja aihepiireistä ei ole pulaa. Tarvitaan vain tottumusta hyödyntää tietokirjallisuutta ja kytkeä se muuhun koulunkäyntiin.

Laaja lukuharrastus ja kriittinen tiedonhankinta eivät synny vain äidinkielen tunneilla. Monipuolista lukemista ja erilaisia tekstilajeja tarvitaan kaikissa oppiaineissa.

Hyvän mallin antaa Norja, joka huolestui Pisa-tuloksistaan kymmenkunta vuotta sitten. Tuolloin tavoitteeksi otettiin lukutaidon parantaminen laajasti, ei vain äidinkielen tunneilla. Erilaiset tietoteokset otettiin mukaan opetukseen lisäämään motivaatiota ja harjaannuttamaan erilaisten tekstien lukemista. Uusimmissa Pisa-tutkimuksissa Norja oli ainoa Pohjoismaa, joka paransi tulostaan.

Aktiiviset koululaiset kyllä löytävät tietokirjoja ilman opettajaakin. Tästä kertoo Suomen tietokirjailijoiden ja Lauri Jäntin säätiön jokakeväinen tietokirjastipendien jako.

Monien oppilaiden lukemien kirjojen luettelo saattaa olla todella vaikuttava. Tänä keväänä monessa paperissa mainittiin muiden muassa Kari Enqvistin Ensimmäinen sekunti, Esko Valtaojan Kaiken käsikirja, Antony Beevorin Toinen maailmansota (suom. Jorma-Veikko Sappinen) ja Daniel Kahnemannin Ajattelu nopeasti ja hitaasti (suom. Kimmo Pietiläinen). Aihepiireistä suosituimpia ovat avaruus ja maailmankaikkeus, luonto, historia ja ihmismieli.

Lukutaidon monipuolisuutta ja ajatteluntaitojen kehittymistä ei voi kuitenkaan jättää kotien ja yksilöiden harrastusten varaan, sillä kyse on myös tasa-arvosta ja elinikäisen oppimisen perustan rakentamisesta. Koulun on tuettava kaikkia tässä.

Tietokirjallisuutta saa lukulaitteille ja äänikirjoiksi. Tässä ei ole kyse painetun kirjan puolustuksesta vaan keskittymisestä ja ajattelutaidoista.

Pirjo Hiidenmaa
tietokirjallisuuden professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat