Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajilla on jo riittävät kannustimet

Mielipide
 
Ari Aalto

Professori Vesa Kanniaisen johdolla kuusi kirjoittajaa kaipasi mielipidekirjoituksessaan (HS Aamu 2. 5.) kansanedustajille kannustinjärjestelmää. He ehdottivat, että bonuspalkkaus määräytyisi sen mukaan, minkälaiseen suorituskykyyn kansantaloutemme kullakin eduskunnan toimikaudella pystyy.

Demokratian ydin on kuitenkin siinä, että eri puolueilla on erilaisia tavoitteita, joita ne yrittävät ajaa eduskunnassa. Tavoitteet eroavat puhuttaessa esimerkiksi hyvinvoinnin jakamisesta, sosiaalisesta tasa-arvosta, verotuksesta, turvallisuudesta ja kulttuurista. Kansalaiset valitsevat puolueiden esittämistä arvoista vaalien yhteydessä ja vahvistavat äänestämällä samalla tavoitteet omille edustajilleen. Kansanedustajat saavat sitten ansionsa mukaan neljän vuoden jälkeen. Näiltä osin asia on mielestäni kunnossa, eikä kirjoittajien ehdottamaa yksipuolista tulostavoitetta tarvita.

Kansanedustajan palkka sinänsä on hyvä ja lisäksi sidottu suoraan ylimpiin valtion virkapalkkoihin. Tuloja lisää veroton kulukorvaus. Halukkaita, vetovoimaisia hakijoita näillä palkoilla tuntuu riittävän. Julkkikset eivät eduskunnasta myöskään lopu, vaikka palkkaa nostettaisiin roimasti, päinvastoin. Vaaleista tulisi täysi sirkus.

Kannustinjärjestelmänä kansanedustajilla on jo nyt poliittiset lisäansiot, palkkiot erilaisista toimielimistä, joihin heidät poliitikkoina nimetään. Yritysjohtajien sivutoimiin tarvitaan aina työnantajalta erillinen lupa, mutta eduskunta ei niihin puutu. Päinvastoin, monet kansanedustajat hoitavat sivutoimenaan jopa ministerin vakanssia!

Selkeä kollektiivinen kannustinjärjestelmä on puoluetuki: vaalimenestys sataa suoraan puolueen laariin puhtaita euroja. Näin tapahtuu, vaikka puolue vastustaisi kiivaasti puoluetukea. Kuten on nähty, vastustus laimenee, kun puolue suurenee.

Kasvaessaan puolue saa valtaa poliittisessa nimityspolitiikassa. Tämä on myös selvä lisäbonusjärjestelmä. Monen kansanedustajan tie vie poliittisen nimityksen kautta leveämmän leivän ääreen.

Tavoitteet on kansanvaltaisesti asetettu ja kannustimista edustajat ovat itse pitäneet hyvin huolta. Nämä asiat ovat siis kunnossa. Mitä tulee kirjoittajien kahteen muuhun ehdotukseen, eduskunnan supistamiseen 151 kansanedustajaan ja edustajien kausien lyhentämiseen enintään kolmeen, kannatan molempia lämpimästi. Tämä jälkimmäinen olisi tarpeen juuri siitä syystä kuin mitä kirjoittajat esittivät.

Ari Aalto
diplomi-insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat