Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidinkielen vaaliminen on yhteinen asia

Mielipide
 
Katariina Knuutinen

Äidinkielen ja kirjallisuuden osaamista puidaan säännöllisesti mediassa. Helsingin Sanomat kertoi (29. 4.) keväällä 2014 tehdystä Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen selvityksestä, jossa selvisi peruskoulun päättävien tyttöjen ja poikien osaamistasossa olevan suuri ero. Helsingin Sanomissa (1. 5.) käsiteltiin osaamistason suurta hajontaa erityisesti lukiossa.

Äidinkieltä ja kirjallisuutta opettavaa tällaiset uutiset eivät yllätä. Mieleen nousee muutama selitys ja esitys tilanteen parantamiseksi. Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaine on sisällöiltään liian laaja. Aikaa oppiaineen opetukseen on liian vähän suhteessa siihen, miten paljon opetettavaa sisältöä on, ja opetettavien asioiden määrä paisuu kaiken aikaa. Vaihtoehdoiksi jää joko hyppiä pinnallisesti kaikki osa-alueet läpi tai jättää osa käsittelemättä.

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen opetus kannattaisi siirtää luokanopettajilta aineenopettajille aikaisemmin kuin nyt. Erityisesti alakoulun viimeisten vuosien äidinkielen ja kirjallisuuden opinnoissa käsitellään kieliasioita, joiden opettaminen vaatisi enemmän suomen kielen ja kielitieteen opintoja kuin mitä luokanopettajan kelpoisuus edellyttää.

Opetusryhmien koot ovat liian suuria eikä jakotunteja suunnata riittävästi äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Isoa opetusryhmää ehtii kirjoituttaa, keskusteluttaa ja koetella erilaisin testein vähemmän kuin pientä ryhmää. Yksittäisen oppilaan ohjaamiseen ja muun muassa hänen kirjoitelmiinsa ja niiden kieliasuun perehtymiseen jää usein liian vähän aikaa.

Integraation mukanaan tuomista ongelmista tulisi käydä asiallista ja rehellistä keskustelua. Samassa peruskoulun opetusryhmässä yläluokalla saattaa olla oppilas, joka kirjoittaa kielellisesti huolitellun ja sisällöllisesti ansiokkaan esseen. Vieruskaveri saa samassa ajassa aikaan yhden virkkeen, josta siitäkin puuttuu iso alkukirjain ja loppuvälimerkki, ja väittää tätä esseeksi. Oppilaiden väliset erot oppiaineosaamisessa, motivaatiossa ja ylipäätään koulunkäyntikelpoisuudessa saattavat olla valtavat. Jos tähtää opettamaan jotain mystistä keskiarvoa, ei ehkä tule opettaneeksi oikein ketään.

Lukemisen, kirjoittamisen ja kielen kulttuuri ei ole riittävissä määrin arvossaan ja yhteinen asia. Lukemattomuudella saatetaan kulttuurissamme jopa kehuskella. Roolimallit ovat tärkeitä. Esimerkiksi yläkouluikäisen jalkapalloilevan pojan asenteelle äidinkieltä ja kirjallisuutta kohtaan saattaa tehdä ihmeitä, jos hän näkee kisamatkalla valmentajansa tarttuvan romaaniin.

Koulussa alkukirjainten ja yhdyssanojen tulee olla esimerkiksi koevastauksissa merkityksellisiä kaikkien oppiaineiden opettajille. Äidinkielemme vaaliminen on yhteinen asia.

Katariina Knuutinen
peruskoulun äidinkielen ja
kirjallisuuden lehtori, Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat