Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohkaaminen ei liene aivan uusi ilmiö

Mielipide
 
Esa Hyytinen

Anna-Stina Nykäsen jutusta "Tohkeisuus kannattaa" (HS Sunnuntai 3. 5.) tuli mieleeni lapsuus – siitä huolimatta, että Nykänen kirjoitti tohkeisuuden olevan ajallemme tyypillinen uusi termi, jonka äiti on professori Eeva Jokinen Itä-Suomen yliopistosta.

Isoisäni, joka muutti 1920-luvulla Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaalle, toi kohkaamisen mukanaan Oulaisiin.

Jaan kohkaamisen kolmeen tasoon. Isäni, sedät ja tädit kohkasivat. Se oli tunnetila, joka kesti hetken, kun mieltä kuohuttava asia oli saatu kerrottua kuulijoille. Kohkaamisen laukaisi yleensä uusi idea maataloustöiden rationalisoimiseksi, poliittinen mielipide tai henkilöön kohdistunut arvostelu. Kohkaus terminä oli suvun sisäpiirijuttu. Naapurit eivät sitä käyttäneet.

Toinen taso tuli esille naapurin emännän tultua töpinöissään kotiimme kertomaan kylän nuorten moraalittomista tempauksista. Kohkaajan posket punottivat, kädet tekivät epämääräisiä liikkeitä, ja tarina kerrottiin seisaaltaan. Viestintuojalle tarjottiin yleensä kahvit, ja jälkeenpäin kerrottiin Fiinun olleen taas tohkeissaan.

Kolmas taso oli lasten kohkaaminen, joka oli kiellettyä. Lasten kohkaamista voi kuvata Nykäsen sanoin: "Tohkeissaan olevat säntäilevät ja saavat hepuleita, syöksyvät yhdessä uusiin seikkailuihin ja väsyvät."

Kohkaaminen ei siis liene aivan uusi ilmiö.

Esa Hyytinen
kapteeni, Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat