Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akateeminen vapaus takaa intohimon opiskeluun ja muihin projekteihin, ei sen kaventaminen

Mielipide
 
Göte Nyman
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Opiskelija Porthaniassa Helsingin yliopistossa 2013.
Opiskelija Porthaniassa Helsingin yliopistossa 2013. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Jaakko Lyytinen kertoi (HS Merkintöjä 5. 5.) ajankohtaisen sankaritarinan yliopiston pudokkaista eli drop-outeista. Kirjoituksessa mainittu opiskelija Chris Walker houkuteltiin projektirahalla jättämän tylsät ja tarkoituksettomat matematiikan opintonsa ja paneutumaan tunnetun yhdysvaltalaisen rahoittajan Peter Thielin tarjoamiin "merkityksellisiin" hankkeisiin.

Peter Thielin mukaan korkeakoulut ovat jämähtäneet muotoihinsa, ne eivät kannusta yrittäjyyteen ja ovat suoranainen este kansalliselle kehitykselle. Niiden rinnalle ja sijaan hän haluaa tarjota elävämpää tekemisen ja oppimisen meininkiä.

Hyvin koulutetulle suomalaiselle tämä voi kuulostaa kummalliselta. Miksi ei voisi opiskella matematiikkaa tai mitä tahansa oppiainetta myös varsinaisten opintojen ohella tavalla, joka tuntuu mielekkäältä? Eikö mielekästä projektityötä voisi sovittaa korkeakouluopintoihin jo opintojen alusta alkaen?

Eikö opiskelussa voisi olla myös sisällöllistä intohimoa ja harrastusta? Saako korkeakoulujen ulkopuolelta todellakin parempaa opetusta?

Suomessa akateemisen vapauden rajat ovat yhä ahtaammat, ja kapeat "huipulle"-strategiat ohjaavat alakehitystä. Opiskelijoilta vaaditaan tehokasta opintopisteiden keräämistä, opintotukea sidotaan muodollisiin suorituksiin, valmistumista nopeutetaan ja valinnanvapautta vähennetään. Opettajilla on yhä vähemmän aikaa paneutua ylimääräiseen projektitoimintaan.

Ei siis tarvitse olla rakettipsykologi ennustaakseen, että pudokkaita tulee yhä enemmän, kun merkityksellisen oppimisen ja tekemisen kutsu kuuluu. Oireita tällaisen merkityksen hakemisesta lienee myös se, että ammattikorkeakouluihin pyrkivien määrä on kasvanut ja start-up-kipinöitä sinkoilee.

Muuttuvassa maailmassa menestymme vain nuorten terveen kasvun, vahvan sivistyksen ja korkeatasoisen kouluttautumisen avulla. Mutta onko tämä mahdollista muullakin mallilla kuin mitä nykyiset ympäristöstään eristyneet ja tulospaineen alla kamppailevat korkeakoulumme toteuttavat? Suomessa on kaikki syyt miettiä korkeakoulutuksen syvempää kansallista merkitystä.

Göte Nyman
professori, Siuntio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat