Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuuspolitiikka on kolmen tien risteyksessä

Mielipide
 
Stefan Forss Pekka Holopainen

Euroopan vakaan turvallisuusjärjestelyn romahdettua Suomen omaksuma perusratkaisu ei ehkä enää kestä. On tehtävä linjavalintoja. Kolmen tien risteyksessä Nato-jäsenyyden tie on toistaiseksi suljettu. Kaksi muuta vaihtoehtoa ovat Pohjolan tie ja kylmän sodan aikainen Paasikiven–Kekkosen linja. Jälkimmäinen on nähnyt parhaat päivänsä jo kauan sitten. Paluuta sille tielle ei ole, vaikka kuinka haikailtaisiin.

Kompassi osoittaa Pohjoismaiden suuntaan, mikä nykyoloissa lienee ainoa kestävä valinta. Parempaa viiteryhmää kuin Pohjola Suomella ei ole.

Pohjoismainen turvallisuusratkaisu olisi eräänlainen palovakuutus sen varalta, että puolustusliitto Nato menettäisi merkityksensä. Liitto on jäsentensä väärien tilannearvioiden ja laiminlyöntien vuoksi ajautunut sotilaallisten kykyjen alennustilaan, ja liiton sisäiset poliittiset erimielisyydet ovat vakavia. Hidas ja raskassoutuinen Nato voi jopa hajota.

Suomen kannalta on tärkeää, että liittoutumaton Ruotsi rakentaa turvallisuutensa vahvasti laajennetun pohjoismaisen yhteistyön varaan. Kylmän sodan päätyttyä Suomi ja Ruotsi ovat kulkeneet tiiviisti käsi kädessä. Maiden ulko- ja puolustusministerit sekä puolustusvoimien komentajat ovat usein tuoneet tämän esille yhteiskirjoituksissaan ja muilla foorumeilla, myöhemmin myös yhdessä muiden Pohjoismaiden kollegojen kanssa. Ruotsin ja Suomen teiden erkaantuminen olisi nyt kohtalokasta.

Ruotsin hallitus julkaisi uuden puolustusselonteon 23. huhtikuuta. Se määrittelee Ruotsin puolustuksen vuosina 2016–2020: "Kahdenväliset ja monenväliset puolustus- ja turvallisuuspoliittiset yhteistyötoimet, eritoten pohjoismaiset, vahvistavat turvallisuutta myös meidän osassamme maailmaa. Vahva transatlanttinen suhde on Euroopan kannalta ratkaiseva. Ruotsin intressissä on ylläpitää ja edelleen vahvistaa kahdenvälisiä siteitä Yhdysvaltojen kanssa."

"Erikseen on syytä korostaa syvenevän yhteistyön merkitystä Suomen kanssa. Yhteistyö Suomen kanssa käsittää myös suunnittelua ja valmisteluja maiden alueellisen koskemattomuuden puolustamiseksi ja itsepuolustuksen harjoittamiseksi YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti." "Syvenevä pohjoismainen yhteistyö vahvistaa sekä kansallista puolustusta että kykyä operaatioiden suorittamiseksi lähialueella ja myös lähialueen ulkopuolella."

On tärkeää huomata, ettei Ruotsi enää pidä yhteistyötä pelkästään rauhanaikaisena.

Transatlanttiset suhteet ovat olleet Ruotsin turvallisuuspolitiikan yksi kulmakivi jo Tage Erlanderin ja Olof Palmen hallitusten ajoista asti. Tuota termiä toistetaan uudessa selonteossa peräti kymmenen kertaa. Tarmokas ja osaava puolustusministeri Peter Hultqvist on selonteon isä.

Hornet-hankinnan myötä Suomi viimeistään lähti samalle tielle. Suomen hallituksen selonteossa vuodelta 2012 todetaan: "Eurooppalaisen ja transatlanttisen turvallisuuspoliittisen yhteistyön tukeminen erityisesti EU:n ja Etyjin puitteissa sekä yhteistyössä Naton kanssa on Suomen etujen mukaista. Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan turvallisuuden ja vakauden ylläpitoon palvelee koko maanosan turvallisuutta."

Arkadianmäellä päättäjien olisi herättävä todellisuuteen. Taistelu tuulimyllyjä vastaan ei ole kenellekään kunniaksi.

Stefan Forss
professori, Espoo
Pekka Holopainen
eversti evp., Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat