Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä naapuruus vaatii hyvää vuorovaikutusta

Mielipide
 
Eero Väisänen

Toimittaja Unto Hämäläinen analysoi ansiokkaasti Suomen ja Venäjän suhdetta HS:n Kuukausiliitteen (5/2015) kirjoituksessa "Uhka, jota ei ole". Moni kansalainen on oletettavasti allekirjoittaneen tavoin pohtinut maidemme suhteiden nykytilaa ja Venäjän viimeaikaista toimintaa.

Johtamispuheessa korostetaan molemminpuolisen luottamuksen ja kunnioituksen merkitystä organisaatioiden ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ne ovat hyvän yhteistyön perusta. Sama koskee valtioiden ja niiden kansalaisten välistä viestintää ja vuorovaikutusta.

Olen pitkään arvostanut muun muassa monipuolista venäläistä kulttuuria, maan taitavia urheilijoita ja venäläisten sitkeää selviytymisen taitoa erilaisissa yhteiskunnallisissa olosuhteissa. Venäjä on mahtava maa ja venäläiset hieno slaavilainen kansa, joka ansaitsee tulla johdetuksi vastuullisesti, olipa ylimpänä vallankäyttäjänä tsaari, keisari tai presidentti.

Ison organisaation vallankäyttäjiltä odotan aina valistunutta vastuullista valtiutta, olipa kyseessä yritys- tai yhteisöverkoston veturiorganisaatio tai naapuruston suurvalta.

Yhteistyösuhteessa ei tunnu hyvältä joutua isomman osapuolen uhkailujen ja pelottelun kohteeksi.

Viisaasti johdettu organisaatio, myös valtio, tuntee vastuunsa pitää yllä rakentavaa vuorovaikutusta pienemmän ja valtasuhteissa heikomman osapuolen kanssa. Toisen asemaan asettuminen ja asian tarkastelu toisen osapuolen silmin on hyvän johtajuuden merkki.

Kansalaisena tuntuu oudolta, että entisenä Nato-jäsenyyden vastustajana olen kääntynyt pikemminkin kannattamaan jäsenyyttä siksi, että Venäjän toiminta näyttäytyy arvaamattomana ja pelottavanakin.

Olen vakuuttunut, että suomalaiset pitävät Suomea Venäjän ystävällisenä naapurimaana, joka ei uhkaa Venäjää millään tavoin. Toivottavasti myös venäläiset näkevät asian samoin. Suomen valtiojohto on myös ystävällisesti ja määrätietoisesti pyrkinyt ylläpitämään vuorovaikutusta Venäjän valtiojohdon kanssa vaikeissa eurooppalaisissa olosuhteissa.

Miten hienoa olisikaan kuulla hyvältä, tärkeältä naapurilta sellaista palautetta, että luotamme teihin, kunnioitamme ratkaisujanne ja haluamme kehittää suhteitamme edelleen molempien osapuolten hyödyksi.

Tunne, joka myönteisestä, vastuullisesta ja uskottavasta vuorovaikutuksesta syntyy, parantaa suhteita niin naapurimaan kansalaisten kuin valtiojohdonkin välillä. Uskottavuus syntyy siitä, että teot vastaavat puhetta.

Eero Väisänen
yhteisökehittäjä, MBA, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat