Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiamurros ei saa olla päästökaupan vanki

Mielipide
 
Laura Meller

Suomi ei voi enää sivuuttaa kysymystä siitä, miten energiantuotannon ja -kulutuksen rakennemuutosta voidaan meillä parhaiten tukea. Maaliskuussa hyväksytystä ilmastolaista on tällä hallituskaudella tarpeen ottaa tehot irti, sillä laki tarjoaa työkalut johdonmukaisen ilmastopolitiikan avoimeen suunnitteluun.

Ilkka Savolainen kaipasi (HS Vieraskynä 4. 5.) Suomen ratkaisuksi kustannustehokkaita päästövähennyksiä.

Nopeiden päästövähennysten rinnalle tarvitaan laajaa tarkastelua ja panostusta infrastruktuuriin, mikä mahdollistaa esimerkiksi hajautetun uusiutuvan energiantuotannon laajamittaisen läpimurron. Lyhyen tähtäimen kustannustehokkuuteen keskittyminen estää näkemästä laajan energiaremontin järjestelmätason mahdollisuuksia, jotka nostaisivat kaivatulla tavalla Suomen talouden nousuun.

Juuri nyt Euroopassa on käynnissä energia-alan murros, joka näkyy E.onin ja Enelin kaltaisten suurten energiayhtiöiden strategioissa. Ne suuntaavat voimakkaasti uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja älykkäisiin sähköverkkoihin.

Yhtiöitä motivoivat uusiutuvan energian kustannusten putoaminen ja kasvava kiinnostus hajautettua energiantuotantoa kohtaan. Politiikan tehtävä on nyt luoda ennustettava investointiympäristö, ja tätä päästökauppa ei ratkaise.

Ilmastolaissa vahvistettiin pitkän aikavälin päästövähennystavoite, joka tarkoittaa käytännössä fossiilisista polttoaineista luopumista vuoteen 2050 mennessä. Ilmastolain suunnittelujärjestelmä auttaa vastaamaan ainakin kolmeen kysymykseen: millaisessa yhteiskunnassa ja miten tavoitteeseen päästään, millaisia poliittisia valintoja siihen liittyy ja millaisella ohjauksella päämäärä saavutetaan.

Koko Suomen osaaminen – yliopistot ja korkeakoulut, kansalaisjärjestöt, kuntatoimijat ja yritykset – on syytä ottaa mukaan etsimään parhaita vastauksia. Olisi hölmöä pitää suomalaista energiamurrosta tehottoman päästökauppajärjestelmän panttivankina.

Laura Meller
kampanjoitsija
Greenpeace

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat