Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monilukutaito on muutakin kuin äidinkieltä

Mielipide
 
Sirkka Laitinen

Nykypäivän media on monikanavaista, monia ilmaisun alueita käyttävää, usein visuaalista. Se tavoittaa katsojansa niin netissä, printtimediassa, televisiossa, elokuvissa kuin arkipäiväisessä ympäristössämmekin.

Äidinkielenopettajat ovat huolissaan lukion kirjallisuuden opetuksesta (HS Kulttuuri 6. 5.). He kipuilevat, ettei heillä ole valmiuksia opettaa esimerkiksi elokuva- tai medialukutaitoa. Siihen ei äidinkielenopettajien koulutuksessa yliopistossa juuri valmenneta.

Pitkään on viljelty käsitystä, jonka mukaan lähes kaikki ihmisen ilmaisut ovat tekstejä. Näin on saatu aikaan vaikutelma, että näitä kaikkia voitaisiin tarkastella samoin metodein, jotka ovat peräisin kirjallisuuden analysoinnista.

Mutta kuvalla on kuvan kieli. Musiikilla on oma kielensä. On mahdotonta ajatella, että äidinkielenopettajaksi valmistuva voisi saada kaikenlaisten ihmisen hengentuotteiden analysoinnin taidon. Siihen ei yksi yliopistotutkinto mitenkään riitä. Eikä tarvitsekaan: meillä on koulussa (lukiossakin) alan ammattilaisia, jotka osaavat sekä tehdä että tarkastella kuvaa, oli se sitten liikkuvaa tai pysähtynyttä, verkossa tai seinällä. Sama koskee musiikin opetusta. Opetussuunnitelmatasolla olisi vain tunnustettava näille ilmaisullisille aineille niille kuuluva tila.

Monilukutaidon oppiminen tapahtuu monilla oppitunneilla. Kuvan, myös elokuvan, oppiminen tapahtuu ensisijaisesti siellä, missä kuvaa, myös liikkuvaa kuvaa tehdään eli kuvataiteessa.

Lukion tuntijaossa median visualisoituminen ei vain näy: kuvataiteelta ja musiikilta vietiin vielä yksi syventävä kurssi pois uudessa tuntijaossa.

Kuvataiteen opettajien koulutuksessa mediakasvatus ja visuaalisen median opiskelu ovat tärkeällä sijalla, ja se antaa hyvät valmiudet sekä elokuvan että muun visuaalisen viestinnän opettamiseen. Tätä osaamista lukio ei hyödynnä riittävästi.

Sirkka Laitinen
kuvataideopettaja
taiteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat