Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta haluaa avata asumisen pullonkauloja

Mielipide
 
Antti Kaikkonen
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen (vas.) ja puheenjohtaja Juha Sipilä eduskunnassa Helsingissä 5. toukokuuta 2015
Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen (vas.) ja puheenjohtaja Juha Sipilä eduskunnassa Helsingissä 5. toukokuuta 2015 Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raportti (HS Kaupunki 6. 5.) on herättänyt keskustelua. Työryhmän tehtävänä oli tuottaa keskittymisen vaikutuksista uutta kysymyksenasettelua, mutta kyse ei ole keskustan virallisesta linjauksesta.

Keskusta ei ole lopettamassa asuntotuotantoa metropolialueella. Haluamme olla avaamassa asumisen pullonkauloja, kuten juuri Helsingin seudun pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista. Niitä tarvitaan lisää, ja tähän voidaan vaikuttaa myös poliittisin päätöksin.

Keskustan asuntopolitiikka nojautuu kolmeen pääperiaatteeseen. Päätöksenteon ytimessä on asumisen kustannuksien kohtuullisuus, erilaisten tarpeiden huomioiminen sekä ihmisten valinnanvapaus asuinpaikkansa ja -muotonsa osalta.

Hallitsematon muuttoliike suurimpiin keskuksiin aiheuttaa ongelmia sekä keskuksissa että niillä alueilla, jotka tyhjenevät. Helsinki kasvaa tulevaisuudessakin, mutta tasapainoisemmalla aluekehityksellä voimme hillitä vuokrien nousua pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

Pääkaupunkiseudun hintataso on noussut jo aivan liian korkeaksi esimerkiksi poliisin, palomiehen tai sairaanhoitajan palkkatasoon verrattuna.

Lainsäädäntöä ja korkotukia pitää kehittää sellaisiksi, että ne kannustavat perinteisiä Ara-toimijoita uusien vuokra-asuntojen tuotannon käynnistämiseen. Lainoihin liittyviä rajoitusaikoja tulisi lyhentää. Näin tuotantoa saataisiin käyntiin jopa vähäisellä valtion suoralla rahallisella tuella.

Varsinkin Helsingin seutua vaivaavan tonttipulan ratkaisemiseksi tarvitaan aktiivista kaavoituspolitiikkaa ja muun muassa veroporkkanoita. Rakentaminen tarvitsee nyt omat normitalkoonsa.

Antti Kaikkonen
kansanedustaja
puheenjohtaja, keskustan
asuntopoliittinen työryhmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat