Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aloittelijaa ei pidä järkyttää vaativilla klassikoilla

Mielipide
 
Sampo Mustonen

Kulttuurisivuilla (HS 6. 5.) käsiteltiin lukion uutta äidinkielen opetussuunnitelmaa. Kirjoitus loi kuvan kaunokirjallisuuden opettamisen sivuuttamisesta. Uusi opetussuunnitelma ei pakota oppilaita enää lukemaan suomalaisia klassikoita, Linnaa ja Kiveä. Uudessa suunnitelmassa keskitytään mediaan, kuviin ja videoihin.

Kirjallisuuden luetuttaminen äidinkielen opetuksessa onkin ollut pahasti hakoteillä. Ei ihme, ettei nykynuori jaksa lukea Täällä Pohjantähden alla -teosta loppuun, kun viimeiset viisi vuotta hän on lukenut bilepäivityksiä somesta.

On täysin ymmärrettävää, ettei suomenkielisten kaunokirjallisuuden klassikoiden lukeminen ole inhimillistä ja kehittävää, jos lukijalla ei ole minkäänlaista kosketuspintaa tai mielenkiintoa kirjallisuuteen. Minna Canth, Juhani Aho tai Aleksis Kivi eivät ole helppoa luettavaa. Kansalliset klassikot ovat vaativia teoksia, joilla ei pitäisi järkyttää ensikertalaisia.

Kirjallisuuden olemus ja tarkoitus on muuttunut ajan edetessä. Kirjallisuus käsittelee kuitenkin ennen kaikkea ihmisenä olemista. Kirjallisuuden tehtävä on kuvata aina oman aikansa ihmisyyttä ja maailmankuvaa. Suot ja kuokat eivät kuulu 2010-luvun lukiolaisen maailmaan.

Eikö meidän olisi syytä tarjota nuorille luettavaa, johon he voisivat samaistua, jotain, josta he voisivat kehittyä? Miksei lukio-opetuksessa (ja yläkoulussakin) tarjota aluksi kirjallisuutta, joka paitsi samaistaa koululaiset ympärillä olevaan maailmaan myös luo houkuttelevan kuvan kirjallisuudesta?

Klassikoita ei tietenkään pitäisi unohtaa. Ne antavat hienon historiallisen käsityksen ihmiselle menneistä ajoista ja aatteista. Niitä lukiessa nykykirjallisuuteen perehtynyt ihminen huomaa, miten hänen omaan aikaansa on saavuttu. Klassikot antavat kuvan maailmasta sellaisena kuin se on, historiallisena muodostelmana.

Klassikoita ei pitäisi kuitenkaan tarjota kirjallisuuteen tutustuvalle nuorelle, jolla ei ole käsitystä edes nykyisyydestä. Sopivaa, relevanttia kirjallisuutta lukiolaiselle ovat esimerkiksi Johanna Sinisalo, Mikko Rimminen ja Kari Hotakainen. Sen jälkeen voidaan ehkä siirtyä Kiveen ja Linnaan – sitten, kun kiinnostus on luotu. Ja kun kiinnostus on syntynyt, mediasisältöjen kahlaaminen ei riitä kirjallisuuden opetukseksi.

Sampo Mustonen
viime kevään ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat