Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaikaa pikemminkin lyhennettävä

Mielipide
 
Pekka Peltola

Juha Sipilä (kesk) tavoitteli yhteiskuntasopimuksella viiden prosentin tuottavuuden kasvua. Keskeiseksi keinoksi nimettiin työajan pidennys. Se nimenomaan ei lisää tuottavuutta, koska työaikaa pidennettäessä työtuntikohtainen tuottavuus alenee – tutkimusten mukaan varsin paljonkin.

Pääosa tuottavuuden kasvusta tulee Suomessa teknologian kehityksestä ja paremmasta työorganisaatiosta sekä erityisesti innovaatioista. Kun työaikaa pidennetään, paine teknologian kehittämiseen yrityksessä vähenee. Työorganisaatiota vain venytetään samoissa kehyksissä, ja työmotivaation alentuessa innovaatiokyky vähenee.

Valtakunnan korkeimmalla tasolla tavoitteet ovat suloisesti sekaisin, kun alentuneiden palkkakustannusten väitetään lisäävän tuottavuutta. Hintakilpailukykyä ne kyllä lisäävät. Ja jos Suomi olisi Intian kaltainen matalapalkkamaa, sillä voisi olla suurikin merkitys.

Suomessa kilpailukyky tulee kuitenkin innovaatioista, markkinoinnin osaamisesta ja luotettavasta organisaatiosta, jossa esimerkiksi logistiikka hallitaan. Näitä tekijöitä edistää pikemminkin työajan lyhentäminen kuin pidentäminen.

Pekka Peltola
valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat