Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt tarvitaan rohkeutta investoida muotiin

Mielipide
 
Irma Patala

Kiitos Sami Sykölle inspiroivasta jutusta Suomesta muodin nousevana huippumaana (HS Sunnuntai 3. 5.). Suomalaiset nuoret suunnittelijat ovat jo usean vuoden ajan erottuneet luovuudellaan kansainvälisessä muotimaailmassa. Nyt tarvitaan kansallista tahtoa hyödyntää syntynyttä kiinnostusta suomalaisen muoti- ja lifestyleklusterin kehittämiseksi.

Olemme Finprossa tutkineet kasvuilmiöitä luovilla aloilla. Yksi ilmiöistä on ollut Belgian muotiklusterin nousu merkittäväksi työllistäjäksi ja vientitulojen lähteeksi. Belgia on panostanut kymmeniä vuosia systemaattisesti luovien alojen, erityisesti muodin, liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksien kehittämiseen.

Belgian pohjoisen osan, Flanderin, maineen pohjalla on 1980-luvulla käynnistetty tekstiiliteollisuuden strateginen ohjelma. Osa tätä miljoonainvestointia oli viestintä- ja markkinointikampanja, joka loi tunnettuutta nuorille suunnittelijoille, kuten tunnetulle suunnittelijaryhmälle The Antwerp Sixille. Kansainvälisen näkyvyyden rinnalla panostetaan edelleen myös muotiyritysten liiketoiminnan kehittämiseen koko julkisen palvelutarjonnan voimin. Panostukset ovat maksaneet itsensä takaisin.

Luovat alat ja erityisesti muoti ovat merkittäviä toimialoja Flanderin alueella. Niiden osuus Flanderin bruttokansantuotteesta on noin kolme prosenttia. Flanderin muotiklusterin liikevaihto vuonna 2010 oli noin 9 miljardia euroa, josta 70 prosenttia tuli viennistä. Ala työllistää noin 30 000 ihmistä.

Kirjoituksessaan Sykkö korosti aivan oikein nuorten suunnittelijoiden osaamisen ja Suomen muoti-imagon promoamisen merkitystä. Antwerpen Six on hieno esimerkki siitä, miten luovat kyvyt ovat siivittäneet alan kehittymistä myös kokonaisvaltaisesti.

Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Yksittäisten suunnittelijoiden vieminen maailmalle ei vielä tuo merkittäviä vientituloja Suomeen. Siihen tarvitaan kasvutahtoisia ja -kykyisiä muotiyrityksiä, joilla on jakelukanavat kansainvälisillä markkinoilla.

Finpron tehtävä Team Finlandin kansainvälistymispalveluiden toteuttajana on auttaa kansainvälisiltä markkinoilta kasvua hakevia yrityksiä liiketoiminnan kehittämisen keinoin.

Kioskista konserniksi -projekti on ollut yksi tapa auttaa yrityksiä tunnistamaan brändin erottautumistekijät ja sen pohjalta arvioimaan niin mallistoa kun jakelukanavavalintojakin. Myös tulevissa Lifestyle-kansainvälistymisohjelmissa yrityksiä haastetaan miettimään liiketoiminnan osa-alueita ja niiden kehittämistarpeita, jotta tuotteet eivät jäisi suunnittelijan "lookbookiin" vaan löytäisivät ostajat kansainvälisiltä markkinoilta.

Nyt tarvitaan rohkeutta investoida uusiin kasvualoihin, joilla on kysyntää maailmalla. Tarvitaan lisäpanostusta muotiklusterin imagon rakentamiseen sekä lifestylebrändien kansainvälisiin markkina-avauksiin.

Irma Patala
director, Finpro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat