Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden pitäisi tukea kestävää hyvinvointia

Mielipide
 
Tuuli Hirvilammi

Kun politiikassa lähdetään etsimään esikuvia, kannattaa harkita tarkkaan, missä ajassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa esikuvat ovat ajatuksiaan esittäneet. Paavo Rautio (HS Merkintöjä 6. 5.) ehdotti, että hallitusohjelman tekijät ottaisivat oppia sosiaalipolitiikan oppi-isän Pekka Kuusen ajatuksista.

Kuusen mukaan sosiaalipolitiikan tulee palvella talouskasvua. On muistettava, että Kuusi hahmotteli suuntaviivoja nälästä ja sodasta toipuvalle Suomelle, jossa elintason nostaminen oli perusteltua. Sosiaalisia tulonsiirtoja oli tuolloin runsaat kymmenen prosenttia suhteutettuna nettokansantuloon.

Kannattaa lisäksi tutustua monipuolisesti esikuvien kirjoituksiin. 60-luvun sosiaalipolitiikka -teoksessaan Kuusi pohtii perusteellisesti myös "kansantulon kartuttamispyrkimyksen rajoittamista". Hän arvioi, että taloudellinen kasvupyrkimys on lyhytikäistä ja heikentyy ajan saatossa, kun kansalaisten tarve kulutuksen lisäämiseen hiipuu.

Jo 1960-luvulla oli näköpiirissä, että elintason nousu joudutaan lunastamaan muun muassa "ainaisen kiireen hinnalla". Kuusi epäilikin, että kasvupyrkimys ei voi jatkua voimakkaana.

Vuonna 1982 Kuusi julkaisi vähemmälle huomiolle jääneen Tämä ihmisen maailma -kirjan. Siinä hän toi esiin edistyksen rajoja ja korosti ihmisen riippuvuutta luonnosta. Hän näki ihmiskeskeisen ajattelun ja elintason nousun aiheuttamia ongelmia.

2010-luvulla tiedämme, että talouskasvu vahvistaa ympäristöongelmia ja ympäristöongelmat heikentävät ihmisten hyvinvoinnin edellytyksiä. Suomalaisten ekologinen jalanjälki ylittää jo nykyisellään maapallon kantokyvyn rajat. Talouskasvun tavoittelu on siis ristiriidassa hyvinvointia edistävän sosiaalipolitiikan kanssa.

Hallitusohjelman tekijöiden kannattaisikin nyt kääntää katse oman aikamme ilmiöihin: ilmastonmuutoksen etenemiseen, maailmanlaajuiseen eriarvoisuuteen, työelämän murrokseen sekä uudenlaisen yhteisöllisyyden ja osallisuuden mahdollisuuksiin. Uskon, että tällaisen taustatyön jälkeen Pekka Kuusikin kehottaisi luopumaan kasvupyrkimyksistä.

Nyt tarvitaan yhteiskuntapolitiikkaa, jonka tavoitteena on kestävä hyvinvointi. Sosiaalipolitiikan ei pidä tukea talouskasvua vaan talouden pitää tukea kestävää hyvinvointia. Hallitusohjelmassa tulisi ottaa rohkeita askeleita, joiden avulla pidetään huolta hyvinvoinnista ilman ympäristörasitusta ruokkivaa talouskasvua.

Tuuli Hirvilammi
yhteiskuntatieteiden maisteri (väit.) kestävän hyvinvoinnin tutkija
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat