Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksut ja sijoitustuotot kattavat eläkkeet

Mielipide
 
Kalevi H. Yliselä Jussi K. Vaurio

Lukas Korpelaisen väite, ettei eläkkeitä makseta omalla työllä (HS Mielipide 29. 4.), voidaan osoittaa vääräksi karkeilla talonpoikaislaskuilla. Jos bruttopalkasta neljännes (25 prosenttia) peritään työeläkekassaan, 40 työvuoden aikana kertyy eläkettä 10 vuosipalkan verran.

Kun eläkkeen suuruus on 55 prosenttia bruttopalkasta, josta ei ole vähennetty veroja eikä työeläkemaksuja, summa riittää 18 vuoden eläkkeisiin eli 83-vuotiaaksi, jos henkilö jää eläkkeelle 65-vuotiaana. Vasta yli 83-vuotiaaksi elettyään eläkeläinen siis käyttäisi muiden rahoja. Ne, jotka kuolevat aikaisemmin, jättävät kuitenkin jäljellä olevat rahansa eläkekassaan muiden hyväksi.

Kun otetaan huomioon, että eläkejohtajat varmaankin pystyvät sijoittamaan kassan varoja vähintään kohtuullisella neljän prosentin korolla, työeläkemaksuina kerätty summa on vähintään kaksinkertainen edellä laskettuun verrattuna eli riittää peräti 101 vuoden ikään.

Työeläkekassa ei mitenkään tyhjene, kun otetaan vielä huomioon, että korkoa eli tuottoa kertyy kassaan myös eläkkeelläoloaikana, ei vain työvuosina. Tämä kompensoi elinaikojen pidentymistä.

Kunpa vain poliitikot malttaisivat olla ottamatta kertyneitä eläkeläisten rahoja omiin mielihankkeisiinsa. Työeläkemaksut ovat oikeastaan vakuutusmaksua sen varalta, että työntekijä joutuisi sinnittelemään hengissä vielä työelämän jälkeenkin. Aivan kuten vahinkovakuutuksista, jotkut saavat korvauksia enemmän kuin ovat vakuutusmaksuina maksaneet, toiset vähemmän.

Työeläkkeitä myös kuuluisi verottaa kuten vakuutuskorvauksia, eikä millään raippaveroilla.

Joku voi vielä huomauttaa, että työeläkejärjestelmän alkuaikoina kerättiin selvästi pienempiä maksuja kuin nykyinen 25 prosenttia. Mutta silloin oli alullaan myös työeläkkeelle siirtyminen eli eläkkeensaajien määrä oli vastaavasti pienempi.

Nyt maamme väkiluku ei olennaisesti kasva. Suurta epäsuhtaa ei liene pikaisesti odotettavissa.

Kalevi H. Yliselä
Karkkila
Jussi K. Vaurio
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat