Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähiöiden raju tiivistäminen on virhe

Mielipide
 
Tuire Mäkelä

Helsingin lähiöt olivat muutama vuosikymmen sitten suorastaan nähtävyyksiä ulkomaalaisten silmissä. Eteläisen Euroopan suurkaupunkien esikaupungit olivat paljolti yhtä kolkkoa kivierämaata, valtavia, korkeita kerrostaloja, tyhjää kumisevia asfalttipihoja, betonikansia – jopa hiukan pelottavia paikkoja turistille.

Istuin sellaisessa pariisilaisen tuttavani kotona. Hän oli käynyt Suomessa ja kertoi intoa uhkuen helsinkiläisestä lähiöstä, jossa oli ollut ystävänsä luona. Siellä talot olivat keskellä mäntymetsää, pihat olivat suuria, lähellä oli laakeita kallioita, ikkunan takana humisi puita ja kotiovelta pääsi lenkkipolulle.

Kun aikoinaan palasin Suomeen, näin sen kaiken uusin silmin. Muutin sittemmin Vuosaareen, Helsingin itäisimpään lähiöön, joka oli silloin pitkän ja hankalan matkan pässä. Alueen kaunis merellinen luonto kuitenkin korvasi hankaluudet.

Nyt suuntaus on Suomessakin kääntynyt täysin päinvastaiseksi: tiivistäminen ja tehorakentaminen ovat päivän sana.

Uudet lähiöt rakennetaan limittäin ja lomittain niin ahtaiksi, että jokaisen kulman takana näkyy aina uusi kulma. Puut kaadetaan ja tilalle istutetaan jotain ohuita, vähän tilaa vieviä piiskataimia.

Vanhoihin ja väljiin lähiöihin ollaan kuumeisesti suunnittelemassa rankkaa tiivistämistä. Asukkaita manipuloidaan itse etsimään kohteita, joihin vielä saisi mahtumaan jotain. Näin saadaan ovelasti siirrettyä vastuuta suunnitelmista asukkaidenkin harteille.

Kaupunkimainen rakentaminen on nyt mantra, mutta onko sen nimissä pakko tuhota myös luonnonläheiset lähiömme, joissa ihmiset ovat niin hyvin viihtyneet? Uskon, että historia osoittaa anteeksiantamattomaksi erehdykseksi sen, ettei annettu arvoa lähiluonnolle, jota olisi voitu ihmisten toivomusten mukaisesti säästää.

Tuire Mäkelä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat