Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin tulee tehdä töitä yhdistymisen eteen

Mielipide
 
Evangelos Savva

Kyprosta koskevassa pääkirjoituksessa (HS 1. 5.) mainittiin, että Turkilla on tärkeä rooli maani kahtiajaon ratkaisemisessa. Tätä tulee aina korostaa, sillä Kyproksen de facto jakautumisen aiheutti Turkin laiton hyökkäys, ja 36,2 prosentin maaosuuden hallussapito rikkoo kansainvälistä oikeutta ja on YK:n peruskirjan vastainen. Juuri tästä syystä YK:n turvallisuusneuvosto on toistuvasti tuominnut nykyisen tilanteen ja pyytänyt Turkkia kunnioittamaan Kyproksen tasavallan suvereeniutta ja itsenäisyyttä. Samaa Turkilta pyytää EU.

Kyproksen kreikkalaisyhteisön ylivoimainen enemmistö hylkäsi YK:n vuoden 2004 suunnitelman Kyproksen jälleenyhdistämisestä, sillä se ei olisi todellisuudessa johtanut valtion, sen kansan ja sen instituutioiden jälleenyhdistämiseen. Myös monet suunnitelman määräykset olivat ristiriidassa EU:n yhteisön säännöstön (Acquis communautaire) kanssa, kuten esimerkiksi omistuksen, perustamisen ja liikkuvuuden vapauksien kunnioittamisen suhteen. Hylätyn suunnitelman mukaan kaikkien EU:n jäsenmaiden kansalaiset pystyisivät toisin sanoen nauttimaan näistä perusoikeuksista, paitsi itse kyproslaiset!

Kyproksen liittymisellä EU:n jäseneksi 1. 5. 2004 ei ollut minkäänlaista tekemistä tämän YK:n suunnitelmaa koskevan kansanäänestyksen tuloksen kanssa, sillä onnistuneiden jäsenyysneuvottelujen päättymisen perusteella EU oli jo hyväksynyt Kyproksen jäsenekseen.

Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades on jo huomioinut vallan vaihdoksen Kyproksen turkkilaisyhteisön johdossa myönteisenä kehityksenä. Mustafa Akinci, toisin kuin hänen edeltäjänsä, on menneisyydessä asettunut nykyistä traagista jakoa vastaan. Tämä on tervetullutta, mutta yksin se ei riitä. Avain on Ankaran käsissä, joten Turkinkin tulee tehdä töitä yhdistymisen eteen ja lopettaa Kyproksen pohjoisosan miehitys. Se palvelisi maan rauhanomaisen uudelleenyhdistämisen päämäärää.

Evangelos Savva
Kyproksen Tasavallan suurlähettiläs Suomessa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat