Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro on näivettänyt Suomen reunavaltioksi

Mielipide
 
Paavo Lintula

EU-komission talouskehitysennusteet ovat Suomen kannalta karua luettavaa. Euroalueella vain Kyproksen luvut ovat Suomea heikommat. Taloushistorian professori Sakari Heikkinen totesikin (HS 30. 4.), että Suomi elää viidentoista vuoden olemattoman kasvun aikaa.

Heikkisen mukaan hallituksella on edessään historiallinen haaste. Valitettavasti esillä olleet toimet talouskasvun vauhdittamiseksi ovat myös "historialliset", sillä konkreettista uutta ei ole pystytty ehdottamaan.

Tyydytään tyypilliseen "helvetin logiikan" malliin: toteutetaan vanhoja heikosti vaikuttaneita toimia entistä tehokkaammin eli säästöjä säästöjen päälle, joitakin intressipiirejä hyödyttäviä ja tehottomuutensa moneen kertaan osoittaneita verohelpotuksia – ja kasvua puheen voimalla.

Ehdotetut panostukset esimerkiksi cleantechiin, biotalouteen, it-hankkeisiin ja sote-uudistukseen ovat tuloksiltaan paitsi epävarmoja myös kaukaisia: kuluu vuosia ennen kuin tuotot ylittävät menot.

Suomi on pienten kotimarkkinoidensa takia viennistä riippuvainen. Liittyminen euroon oli virhe, joka vei Suomelta taloudellisen toimintatilamme olennaisimman elementin: joustavan valuuttakurssin.

Eurosta eroamisen on väitetty tulevan niin kalliiksi, että se olisi käytännössä mahdotonta. Mutta kuinka kalliiksi ja tuhoisaksi käy viidentoista vuoden lama kansakunnan taloudelle ja sen henkiselle tilalle?

Helvetin logiikkaan kuuluu, että valittua polkua kuljetaan raivamalla esteitä entisin keinoin mutta tehokkaammin. Päätöksen oikaisemisen estävät useimmiten raadolliset syyt; valta, kateus, prestiisi, omat intressit ja väärässä olemisen myöntämisen häpeä ovat paaluttaneet yhden suunnan. Sitä kuljetaan vaikka katastrofiin asti.

Paradoksi on, että liittymällä euroon pyrimme EU:n ytimeen, mutta euron kahlitsemana olemme ajautuneet näivettyvien reunavaltioiden joukkoon.

Paavo Lintula
kauppatieteiden tohtori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat