Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöministeriötä ei ole syytä lakkauttaa

Mielipide
 
Markku Tahvanainen

Entiset ympäristöministerit perustelivat yhteisessä mielipidekirjoituksessaan (HS 29. 4.), miksi tarvitaan erillinen ympäristöministeriö.

Risto Pesonen (HS Mielipide 30. 4.) piti ministereiden kannanottoa vain kaikuna menneisyydestä. Pesosen mukaan itsenäiselle ympäristöministeriölle ei ole sisällöllisiä perusteita. Hänen mukaansa kyse on vain halusta pitää yllä erillistä hallinnollista siiloa, byrokratiaa.

Ympäristöministeriön tilalle Pesonen esitti uuden "rakennetun ympäristön ministeriön" perustamista.

Pesosen ajamien tavoitteiden toteuttaminen ei kuitenkaan edellytä itsenäisen ympäristöministeriön lakkauttamista. Sen sijaan ministeriölle tulisi luoda nykyistä paremmat mahdollisuudet keskittyä ympäristönäkökulmaan. Rakentamis- ja yhdyskunta-asiat voisi siirtää liikenne-, viestintä- ja yhdyskuntaministeriöön.

Ympäristöministeriön asuntopolitiikka on keskittynyt erityisryhmien asunto-ongelmien ratkaisemiseen ja muuhun sosiaaliseen asuntopolitiikkaan. Asumisen ohella erityisryhmillä, kuten asunnottomilla, on elämässään usein muitakin ongelmia, joita taas ratkaistaan sosiaali- ja terveysministeriössä. Sosiaalinen asuntopolitiikka soveltuisi tähän kokonaisuuteen erittäin luontevasti. Lisäksi merkittävimmät asumisen tuet, asumistuet ovat jo nykyisillään sosiaali- ja terveysministeriössä.

Suomessa asiasta tuntuu tulevan yhteiskunnallisesti todella tärkeä vasta sitten, kun sillä on oma ministeriö ja oma nimetty ministeri. Tämä halu lienee myös Pesosen esittämien ajatusten takana. Onhan rakennusala jo pitkään esittänyt alalle omaa ministeriötä.

Se, kuinka hallinto on järjestetty ja millä ministerinimikkeellä asioita hoidetaan, eivät ratkaise sitä, kuinka tehokkaasti asioita hoidetaan.

Vuosikymmenten aikana asuntoasiat ovat kuuluneet ministerien vastuulle useissa eri ministeriöissä. Koko ympäristöministeriöstä vastannut ympäristöministeri toteutti merkittävän valtion tukeman asuntotuotannon rahoituksen kokonaisuudistuksen. Uudistuksen avulla on pystytty ylläpitämään valtion tukemaa asuntorakentamista myös valtiontaloudellisesti tiukkoina aikoina. Asuntoministerin nimike ei taas ole ollut tae puuttumisesta tehokkaasti asunto-ongelmiin.

Pesonen on oikeassa siinä, että hallintomme on pahasti siiloutunut. Tämä on todettu useissa selvityksissä. Ongelmia pahentaa se, että yksittäisen siilon sisällä voi olla kennomainen rakenne. Tieto kulkee huonosti niin siilojen välillä kuin siilojen sisälläkin ja eri kennoilla voi olla omat intressinsä saman siilon sisällä. Siiloutumiseen voidaan vaikuttaa muuttamalla rakenteita, vaikka paljolti kyse on myös toimintakulttuurista ja johtamisesta.

Markku Tahvanainen
Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat