Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeriltä vaaditaan luovaa johtajuutta

Mielipide
 
Risto Anttonen
Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus hakevat hallitusneuvotteluissa ratkaisuja, joilla Suomen talous saadaan nousuun.

Suomi tarvitsee pääministerin, jonka johdolla korjataan kaksi asiaa. Toinen liittyy teknologiaan ja toinen johtamiseen.

Aiemmin luimme tekstiä paperista, nyt verkosta. Sähköautomme ottaa yöllä yhteyden Piilaaksoon ja huoltaa itse itsensä. Jalostusketjut uusiutuvat täysin. Voimme kutsua tätä vaikka digitalisaatioksi: älykkäät tuotteet korvaavat perinteisen tekemisen.

Tämän seurauksena kysyntää on toisaalta korkeapalkkaisille tiedon ammattilaisille ja toisaalta pienipalkkaisille palvelualojen työntekijöille. Tuloerot kasvavat, keskipalkka laskee, ja vaihtotase huononee. Perinteisen keskiluokan merkitys pienenee, ja puoluekentän rakenne on auttamattoman vanha.

Teknologian ja työn murrosta kansallinen poliitikko ei pysäytä. Fiksuimmat sopeutuvat. Gerhard Schröderin ja Göran Perssonin johdolla Saksassa ja Ruotsissa aloitettiin välttämättömät työelämän muutokset, ja maat alkoivat repiä eroa Suomeen.

Kaikkien kannalta on parempi, että ihminen on pienellä palkalla töissä sen sijaan, että hän on pienellä palkalla työtön.

Vapautuvan työvoiman työllistämiseen tarvitaan investointeja, ja niihin tarvitaan yrityksiä ja yrityksiin omistajia. Meillä on sijoittajia muttei tarpeeksi omistajia. Ulkomaille myynti ja valtiokapitalismi kasvavat, kun varakkaat teollisuussuvut puuttuvat.

Valtiolla on muutoksen avaimet verotuksen, työelämän ja sosiaaliturvan lakien myötä. Nyt Suomessa "lääkärit eivät tee ylitöitä, vaan maalaavat kesämökkiään". Ruotsia omistajat eivät enää jätä, mutta meillä muuttoliike vasta alkaa. Suomen kannalta mahdollisimman väärää politiikkaa on se, jossa toisaalta pyritään vahvistamaan "muutosturvaa" – sitä, ettei mikään muutu – ja toisaalta pyritään rankaisemaan vaurauden ja omistamisen syntymistä.

Vikaa on myös yrityselämässä. Ylilyönnit johdon palkkioissa ovat leimanneet koko laajan yritysjohtajien ammattikunnan ja vaikeuttaneet työelämän välttämättömän muutoksen ymmärtämistä. Samoin edunvalvonta on liian tuloslaskelma- ja tes-voittoinen sekä liian vähän tase- ja omistajapainotteinen.

Teknologian rinnalla myös johtaminen muuttuu. Tuotantovälineiden sijasta yhä ratkaisevampaa on ihmisten luovuuden vapauttaminen. Filosofi Esa Saarinen on jo vuosia puhunut johtamisen kehittämisestä luomalla "ihmisten yhteisö ihmisiä varten". Työntekijät ovat liikkuvia ilman kiinteää työpistettä, ja kontrollin sijasta tiimi pitää saada omaehtoisesti toteuttamaan suurta visiota.

Samanaikaisesti poliitikkoja miellyttää julkinen monopoli sotessa ja lisänormitus "0,6 hoitajaa per vanhus". Niillä sementoidaan vanhat tehottomat työtavat, kun pitäisi kannustaa ja vapauttaa sekä yksityisiä että julkisia toimijoita kilvan keksimään täysin uusia älykkäitä toimintatapoja.

Risto Anttonen
teollisuusneuvos
Boardman Advisors -jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat