Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa-päivä kansalliseksi vapaapäiväksi

Mielipide
 
Hannu-Pekka Ikäheimo

Ranskan ulkoministeri Robert Schuman antoi 9. toukokuuta 1950 julistuksen, jossa hän esitti, että rauhanomaisten suhteiden säilyttämiseksi on välttämätöntä luoda perusta Euroopan valtioliitolle. Tätä niin kutsuttua Schumanin julistusta pidetään lähtölaukauksena Euroopan integraatiolle.

Vuonna 1985 Euroopan unionin valtioiden ja hallitusten päämiehet sopivat Milanon huippukokouksessa, että toukokuun 9. päivää juhlitaan vastedes Eurooppa-päivänä.

Eurooppa-päivä haluttiin nostaa yhdeksi eurooppalaisuuden symboliksi yhdessä unionin lipun, hymnin ja yhteisen rahayksikön kanssa. Nyt 30 vuotta myöhemmin voimme todeta, että tuo tavoite ei ole toteutunut. Vain ani harvat muistavat Eurooppa-päivän olemassaolon ja vielä harvemmat ihmiset etenkin Suomessa juhlivat sitä millään tavalla.

Huomispäivän historia tehdään tänään. Eurooppa-päivästä voidaan saada kaikkien tuntema juhlapäivä vain radikaaleilla uudistuksilla.

Siksi ehdotan, että Eurooppa-päivästä tehtäisiin kansallinen vapaapäivä. Se olisi konkreettinen osoitus Suomen sitoutumisesta yhteiseen Eurooppa-projektiin sekä näyttö kansainvälisestä arvojohtajuudesta, joka voisi saada myös monet perinteisemmät EU-maat seuraamaan Suomen viitoittamalla tiellä.

Robert Schumanin julistuksessa todetaan kaukonäköisesti, että Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla, vaan siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito eurooppalaisuuden tunne. Eurooppa-päivän julistaminen kansalliseksi vapaapäiväksi olisi pieni mutta tärkeä askel tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Hannu-Pekka Ikäheimo
tohtoriopiskelija
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat