Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus tarvitsee Venäjän-strategian

Mielipide
 
Janne Salonen

Vaalikeskusteluissa ja Juha Sipilän (kesk) hallitusta muodostettaessa päähuomio on ollut Suomen talouden ongelmissa. Niiden ratkaiseminen onkin tulevan hallituksen ykköstehtäviä.

Hallituksen suurin haaste saattaa kuitenkin tulla odottamattomasta suunnasta, ulkopolitiikasta. Haasteen luonne on jo hahmoteltavissa, mikäli Venäjän ja lännen välinen epäluottamus ja vastakkainasettelu vielä syvenevät nykyisestä. Tästä voi tulla Suomen ykkösongelma.

Näissä oloissa – ja koska Venäjä on naapurimaa, joka kaikissa oloissa on Suomelle tärkeä kumppani monissa yhteyksissä – Suomi ei voi Venäjän-politiikassaan jättäytyä vain Euroopan unionin yhteisten linjausten varaan. Tulevan hallituksen tulee yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa luoda Suomelle oma Venäjän-strategia.

Tässä työssä tuleva pääministeri Juha Sipilä on uskoakseni hyvä työpari presidentti Sauli Niinistön kanssa, ja ulkoministerikin on tässä yhteistyössä olennainen tekijä.

Mitä tällaiseen strategiaan kuuluisi? Keskeinen kohta on kahdenvälisten suhteiden ja keskusteluyhteyksien ylläpitäminen vaativissakin oloissa.

Tästä näkökulmasta EU:n linjaus, jossa kehotetaan välttämään kahdenvälisiä korkean tason tapaamisia Venäjän johdon kanssa, on Suomelle erittäin ongelmallinen ja suorastaan syvästi vahingollinen. Myös presidentti Tarja Halonen on ilmaissut huolensa kahdenvälisten suhteiden tilasta näissä olosuhteissa.

Suomen on yksinkertaisesti irtauduttava tästä päätöksestä ja palattava säännöllisten kahdenvälisten korkean tason tapaamisten käytäntöön, joka Suomessa on vallinnut koko sodanjälkeisen ajan – edellisen pääministerin virheelliseen päätökseen asti.

Kysymys on Suomen elintärkeistä eduista ja viime kädessä siitä, että Venäjän-politiikassaan Suomella tulee olla oma tahtotila ja ettei Suomea oman tahdon vastaisesti vedetä mukaan syvenevään konfliktiin Venäjän kanssa.

Janne Salonen
kauppatieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat