Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runsas asuntotarjonta vähentää kustannuksia

Mielipide
 
Elias Oikarinen

Hiljattain on esitetty väitteitä, joiden mukaan asuntotarjonnan kasvattaminen kasvukeskuksessa voi aiheuttaa asumiskustannusten nousua. Kaupunkitaloustieteen teoria ja perusteelliset empiiriset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että suurempi asuntotarjonta johtaa pienempiin asumiskustannuksiin. Asumiskustannukset eivät ole korkeat suuren asuntokannan takia, vaan asuntokanta on suuri voimakkaan kysynnän seurauksena.

Asumiskustannusten kohoaminen alueella, jossa asuntotarjonta on kasvanut väestöä nopeammin, ei yksin kerro mitään tarjonnan vaikutuksesta kustannuksiin. Kaupunkitaloustiede osoittaa, että asuntojen kysynnän – erityisesti väestömäärän sekä tulotason – kasvaessa asuntojen vuokra- ja hintataso nousee.

Kun hintataso on korkeampi, asuntojen tarjonta kasvaa. Tämä laimentaa lisääntyvän kysynnän aiheuttamaa asumiskustannusten nousua, mutta tarjonnan kasvu ei vapailla markkinoilla ole niin suuri, ettei hintataso nousisi.

Alueilla, joissa asuntojen kysyntä on voimakasta, on siis luonnostaan muita alueita korkeammat asumiskustannukset. Asuntojen kysyntä on voimakkaasti kasvanut pääkaupunkiseudulla, minkä vuoksi asumiskustannukset ovat nousseet. Asuntojen hinnat ja vuokrat olisivat vielä selvästi korkeammat, jos asuntotarjonta ei olisi kasvanut kysynnän lisääntyessä.

Toki esitetyssä väitteessä on totuuden juurta. Jos tuhannen asukkaan kylään ei voida rakentaa lisää asuntoja, sinne tulee vähemmän työpaikkoja. Näin asuntokysyntä ei koskaan pääse kasvamaan suureksi – kylä voi jopa kuihtua kokonaan.

Asuntotarjonnan lisääminen on keskeinen tapa hillitä asumiskustannusten nousua kasvuseuduilla. Erillinen kysymys on, tuleeko asuntorakentamista kasvukeskuksissa tukea valtion verorahoilla.

Ensisijaisesti kunkin kaupungin tulisi tehdä kaavoituksessa ja muussa maankäyttöpolitiikassa voitavansa mahdollistaakseen asuntotarjonnan hyvän sopeutumiskyvyn kasvavan kysynnän oloissa. Pääkaupunkiseudullakin on tässä vielä parantamisen varaa.

Elias Oikarinen
akatemiatutkija, dosentti, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat