Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cleantech ei ole oikotie onneen

Mielipide
 
Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala Tuuli Mäkelä

Helsingin Sanomat esitteli (3. 5.) kiinnostavia arvioita suomalaisen cleantech-liiketoiminnan nykytilasta ja jatkonäkymistä. Haluamme tuoda keskusteluun muutaman lisänäkökohdan.

Cleantechiin kohdistetuille odotuksille on mielestämme katetta enemmän kuin koskaan: globaali markkinapotentiaali perustuu yhä polttavampaan tarpeeseen ratkaista esimerkiksi teollistumiseen ja kaupungistumiseen liittyviä ympäristökysymyksiä. Tässä markkinassa suomalaiset ovat monin mittarein tarkasteltuna hyvissä kilpailuasemissa.

Potentiaalistaan huolimatta cleantech ei kuitenkaan tuo yrityksille automaattista menestystä. Epävarma taloustilanne ja haastava toimintaympäristö heijastuvat myös cleantech-yritysten liiketoimintaan. Uudella hallituksella on tärkeä tehtävä: kustannustasoa on kirittävä kilpailijamaiden tasolle, investointiympäristö on saatava ennakoitavammaksi ja sääntelyn pullonkaulat on avattava.

Paljon muutakin on yhdessä tehtävissä. Innovaatiovetoisten cleantech-yritysten kannalta olisi tärkeää kehittää Suomea rohkean kokeiluyhteiskunnan suuntaan. Pilottien ja kokeiluympäristöjen yleistyminen auttaisi saamaan referenssiasiakkaita, joita ilman on vaikea saada ensimmäisiä kansainvälisiä kauppoja.

Pelkkä Suomi taas on auttamattoman pieni markkina – kasvuodotukset voivat toteutua ainoastaan viennin kautta.

Julkinen hallinto on avainasemassa mahdollistamassa pilotointien yleistymistä. Tästä syystä olisi tärkeää, että valtiolliset ja kunnalliset tahot käyttäisivät osan hankintamenoistaan innovatiivisiin ja esikaupallisiin hankkeisiin.

Kun puitteet ovat kunnossa, vastuu bisneksen onnistumisesta on tietenkin yrityksillä itsellään. On tärkeää, että ne tunnistavat mahdollisuudet ja tarttuvat niihin. Tulevaisuuden mahdollisuuksia sisältyy muun muassa HS:n kirjoituksessa mainittuun "kuluttaja-cleantechiin", jonka markkinat kasvavat erityisesti vauraimmissa maissa.

Ei kuitenkaan ole aihetta vähätellä teollisuuteen liittyvän cleantech-osaamisen merkitystä. Nopeasti kasvavat teollistuvat maat tarvitsevat energiaa ja luonnonvaroja säästäviä koneita ja laitteita. Kaupungistuminen vaatii kestävän infrastruktuurin rakentamista. Köyhimmissä maissa puolestaan on pulaa energiasta, vedestä ja hygieniasta.

Hyvä uutinen on, että Suomella on maailmanluokan osaamista juuri näiden globaalien perustarpeiden täyttämisessä.

Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala
johtaja
Tuuli Mäkelä
asiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat