Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lepsu moraali kaataa talouksia

Mielipide
 
Laura Huhtasaari

Antiikin historian dosentit Marja-Leena Hänninen, Maijastina Kahlos ja Ville Vuolanto ottivat kantaa (HS Mielipide 29. 4.) haastatteluuni (HS Sunnuntai 26. 4.).

Rooman valtakunnan romahtamisen syistä on esitetty lukuisia teorioita. Kirjoittajien mukaan Rooma ei romahtanut moraaliseen rappioon. Useimmissa tieteellisissä lähteissä moraalin rappio kuitenkin mainitaan edelleen yhtenä osatekijänä. Teoriaa ei siis ole kumottu.

Mielestäni moraaliseen rappioon sisältyvät muun muassa huono taloudenpito ja eläminen yli varojensa, orjatyövoiman käyttö, virkamiesten korruptio, poliittisen eliitin valtapeli, hallinnon tehottomuus ja tavallisen kansan hyvinvoinnin laiminlyöminen. Nämä ovat myös alan kirjallisuudessa esitettyjä merkittäviä syitä Rooman valtakunnan romahtamiseen.

Kirjoittajat ovat myös ymmärtäneet käyttämäni yhteisvastuu-termin väärin. Yhteisvastuulla en tässä tarkoittanut heikommista huolehtimista tai hyvinvointivaltion alasajoa, vaan EU:n ajamaa linjaa eurokriisiin liittyvästä yhteisvastuusta.

Eurokriisin hoito yhteisvastuullisesti on aiheuttanut moraalikadon. En näe myönteisenä asiana sellaista yhteisvastuuta, jossa suomalaiset veronmaksajat pääomittavat Saksan ja Ranskan pankkeja. Se ei ole heikomman auttamista vaan velkojen maksattamista jäsenvaltion veronmaksajilla.

Erityisen huolissani olen Euroopan vakausmekanismista. EVM:n jäsenyys on Suomen valtion kalleimpia ulkomaisia sitoumuksia vuosikymmeniin. EVM voi hätätapauksessa vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi.

Laura Huhtasaari
kansanedustaja (ps)
erityisopettaja, Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat