Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailuoikeus kuuluu kaikille

Mielipide
 
Janne Koivisto

Suomen päivittäistavarakauppa on leimattu viime aikoina syylliseksi lähes kaikkeen paitsi Mainilan laukauksiin.

Kova kielenkäyttö kuuluu vaalien aikaan asiaan.

Erityisesti MTK mutta myös tuottajaomisteiset elintarviketeollisuuden yritykset ovat kunnostautuneet lisäksi suomalaisen kilpailulainsäädännön kritisoijina. Silloin kun kilpailuoikeudella säännellään kaupan alaa, on sääntely kritisoijien mielestä hampaatonta. Näin siitäkin huolimatta, että päivittäistavarakauppa on Suomen kansallisella kilpailulailla jo asetettu eurooppalaisessa vertailussa poikkeuksellisen tiukkaan syyniin.

Kun kilpailusääntely koskettaa tuottajia tai elintarviketeollisuutta, laki onkin huono. Milloin vika on relevanttien markkinoiden määrittelyssä, milloin määräävän markkina-aseman väärinkäytön tulkinnassa tai yrityskauppavalvontaa koskevissa säännöissä.

Välillä tuntuu unohtuvan, että kansallinen kilpailusääntely on kuitenkin ensisijaisesti eurooppalaista. Se nojaa EU:n perussopimukseen ja EU-tuomioistuimen ratkaisukäytäntöön. Kilpailuoikeutta ei voi sivuuttaa, jos se ei palvele juuri sen hetkistä tarkoitusta, ja huutaa apuun silloin, kun se itselle sopii. Se koskee lähtökohtaisesti kaikkea elinkeinotoimintaa toimialasta riippumatta.

Puheissa on jopa vilahdellut hintakartellien salliminen alkutuotannossa ja teollisuudessa. Tämä on ehdottomasti EU-oikeudessa kiellettyä toimintaa.

Kartellit poistavat kilpailua markkinoilta ja nostavat kuluttajahintoja. Käytännössä siis ratkaisuksi "ongelmiin" tarjotaan melko piilottamatonta protektionismia, mitä ei voida missään olosuhteissa hyväksyä EU:n sisämarkkinoilla.

Kilpailulainsäädännöllä tai sääntelyllä ylipäätään ei tulisi asettaa toimijoita tai toimialoja keskenään eriarvoiseen asemaan. Kilpailuoikeuden tarkoitus ei myöskään ole suojata kilpailulta.

Lainsäätäjän tulisi pyrkiä luomaan taloudellista toimeliaisuutta tukevat ja mahdollistavat markkinat, joilla parhaat toimijat pärjäävät. Näin etu kilpailusta valuu lopulta aina kuluttajalle.

Janne Koivisto
asiantuntija, lakimies
Päivittäistavarakauppa ry
Kaupan liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat