Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntopopulismi vie huomion pääasiasta

Mielipide
 
Johannes Hirvaskoski

Keskustan talousmaantieteellisestä raportista käyty keskustelu on ollut luokatonta. Asuntojen tarjonnan ja kysynnän välinen yhteys sisältää takaisinkytkentöjä, mutta tämän myöntäminen näyttää olevan ylivoimaista.

Harmillisinta kuitenkin on asuntonäkökulmaan takertuminen ja raportin varsinaisen sisällön täydellinen ohittaminen.

Jos talous rakennetaan yksisuuntaisesti kaupunkitalouden ja huippuosaajien varaan, kuka takaa, että näin luotu arvo pysyy Suomessa? Eikö "race to the bottom" ala jo näkyä palkkakilpailun lisäksi verokilpailussa? Mitä tämä kehitys merkitsee kansallisvaltioille?

Entä globaali näkökulma – voimmeko erilaistua yhä selvemmin korkeaan arvonlisään? Kehittäjät Suomeen, tekijät Vietnamiin? Raaka-aineet Afrikasta? Voimmeko loputtomiin pitää kehittyviä maita pelkkinä raaka-aineen tuottajina?

Mistä johtuvat muuttovirrat Välimeren yli? Pitäisikö Afrikkaankin saada korkean arvonlisän investointeja? Pitäisikö vastaavasti Suomessa panostaa myös alkutuotantoon ja valmistavaan tuotantoon?

Tulisiko Suomessa siis kaupunkituottavuuden etujen korostamisen sijasta pyrkiä laajempaan ja riskittömämpään talouden pohjaan? Miten tämä vaikuttaa kaupunkipolitiikkaan ja metropolin kasvutavoitteisiin? Mitä oikeasti voisi tarkoittaa paikallisuuden paluu, ja onko se impivaaralaisuutta?

Voisimmeko pyrkiä keskustelemaan kokonaisuudesta? Se ei helposti onnistu mielipidekirjoitusten palstapituudella – jospa joku vihreän, oikeistolaisen tai vasemmistolaisen ajattelun suunnasta kirjoittaisi jotain pamfletin mitassa?

Olen blogissani maininnut, että elokuva Elysium pelkistää sen uuden ajan teknis-feodaalisen dystopian, jota olemme nyt rakentamassa. Martin Ford näyttää tuoreessa kirjassaan Rise of the Robots tekevän täsmälleen saman vertauksen.

Kehitys huolestuttaa. Ihmettelen suuresti, ettei esimerkiksi vihreän liikkeen suunnasta enää käydä tätä keskustelua. Kapea halu suurkaupungin rakentamiseen syrjäyttää kaiken muun. Asuntopopulismi on otettu tämän pyrkimyksen halvaksi keppihevoseksi.

Johannes Hirvaskoski
puheenjohtaja, keskustan
talousmaantieteellinen
työryhmä 2013–2014

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat