Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekologinen kestävyys on biotalouden suuri haaste

Mielipide
 
Mikko Mönkkönen Janne Kotiaho

Uutiset miljardi-investoinneista biotuotetehtaisiin ovat saaneet puheet metsäteollisuudesta auringonlaskun alana vaihtumaan uuden auringonnousun odotukseen. Hiljattain investointipäätöksen saanut Äänekosken biotuotetehdas lisää puunkäyttöä neljä miljoonaa kuutiometriä. Metsäteollisuuden uuden nousun nyt alkaessa se olisi Suomen biotalousstrategian mukainen onnistuminen ja loisi uudistuviin luonnonvaroihin perustuvaa työllisyyttä ja hyvinvointia Suomeen.

Luonnonvarakeskuksen mukaan investoinnit ovat taloudellisesti kestävällä pohjalla. Uutisoinnin valossa ne vaikuttavat myös sosiaalisesti hyväksyttäviltä. Biotalouden suurimmaksi haasteeksi nouseekin investointien ekologinen kestävyys. Metsistä vuosittain otettavan puubiomassan määrä kasvaa lähes kymmenen prosenttia, mikä vaikuttaa haitallisesti metsien ekologiseen tilaan.

Ilman todellisia kompensoivia toimia Suomenkin hyväksymä tavoite luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämisestä on yhä kauempana.

Biotalouden ekologisen kestävyyden turvaamiseksi esitämme neljä toimenpidettä, joilla lisääntyvän puubiomassan käytön synnyttämää ekologista kestävyysvajetta voidaan kompensoida.

Ensinnäkin Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaa (Metso) on laajennettava kattamaan kaikki elinympäristöt. Ohjelmaa on jatkettava, kunnes Nagoyan sopimuksen mukainen tavoite 17 prosentin suojelupinta-alasta on saavutettu eteläisimmässäkin Suomessa.

Toiseksi Metso-ohjelmaan tulee sisällyttää uusia keinoja. Metsien kasvattaminen harventamattomana on tutkimusten mukaan monissa tapauksissa kustannustehokas keino turvata luonnon monimuotoisuutta talousmetsissä.

Monimuotoisuuden turvaaminen on pitkäjänteistä toimintaa, minkä vuoksi nuorten metsien suojelu on kustannustehokas lisä varttuneiden metsien suojelulle. Juuri hakattujen metsien hankkimista suojelukohteiksi olemassa olevien suojelukohteiden lähellä tulee aktiivisesti edistää esimerkiksi siten, että hakkuuilmoituksen teon hetkellä maanomistajalle tarjotaan mahdollisuutta hakkuun jälkeiseen pysyvään suojeluun.

Kolmanneksi pitää parantaa maankäytön alueellista suunnittelua. Kun metsien käyttöä suunnitellaan ottamalla samanaikaisesti huomioon sekä talous että ekologiset arvot, turhia ekologisia haittavaikutuksia voidaan pienentää selvästi ilman lisäkustannuksia.

Neljänneksi on perustettava luonnonarvopankki ja luotava mekanismit toimijoiden omaehtoiselle tai velvoiteperusteisille ekologisten haittavaikutusten kompensaatioille. Haitan määrään sidottu kompensaatiovelvoite toimisi myös ohjauskeinona, koska se motivoisi etsimään ratkaisuja, jotka haittaavat mahdollisimman vähän ekologisia arvoja.

Biotalous voi olla kestävää vain, jos se toteuttaa kaikki kestävyyden muodot eli tuottaa hyvinvointia tasapuolisesti ja hyväksyttävästi vaarantamatta luonnon monimuotoisuutta. Jos tämä mahdollisuus haaskataan, voidaan rehellisesti kestävän biotalouden unelma unohtaa.

Mikko Mönkkönen
professori, Jyväskylä
Janne Kotiaho
professori, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat