Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luotettavan rokotustiedon saaminen vaikeutuu

Mielipide
 
Irmeli Haka-Rannanlahti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu kansallisen rokotusohjelman puhelinneuvonta lakkautetaan säästösyistä.

Rokotusohjelman puhelinneuvonta on ollut tarpeellista terveydenhoitajan työssä. On eri asia kysyä rokottamisesta neuvoa asiantuntijalta puhelimessa kuin yrittää kiireessä etsiä tietoa internetistä, josta ei välttämättä löydy riittävästi tietoa.

Puhelinneuvonnasta on saanut nopeasti apua ja tietoa muun muassa rokotusten aikataulutuksesta, haittavaikutuksista ja maahanmuuttajien rokotusohjelmien räätälöimisestä Suomen rokotusohjelman mukaiseksi. Asiakaskunnassamme on yhä enemmän maahanmuuttajia, joten puhelinneuvonnan lakkauttaminen aiheuttaa lisää haasteita arkityöhön.

Puhelinneuvonnan lopettaminen vaikuttaa etenkin pienten paikkakuntien terveydenhoitajien työhön. Terveydenhoitajan työ on itsenäistä, eikä konsultointimahdollisuuksia aina ole.

Neuvontapuhelimen lopettaminen paitsi saattaa ammattilaiset eriarvoiseen asemaan riippuen työpisteen koosta ja sijainnista myös lisää työmäärää jo ennestään kuormittuneissa työtilanteissa. Rokotuspuhelimen lopetus voi jopa vaikuttaa potilasturvallisuuteen.

Ajatus, että neuvot ja ohjeet tulee saada oman toimipisteen rokotustoiminnasta vastaavilta lääkäreiltä tai tartuntataudeista vastaavilta lääkäreiltä tai hoitajilta, ei välttämättä toteudu – erityisesti pienissä tai syrjäisissä työyksiköissä, joissa työskennellään yksin.

THL:n puhelinneuvonnan lopettaminen vaatii kunnilta ja kuntayhtymiltä lisäresursseja ja aiheuttaa lisäkustannuksia. Tämä on esimerkki valtion toimesta, joka vaikuttaa niin potilaiden hoitoon, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työhön kuin kuntien talouteenkin.

Irmeli Haka-Rannanlahti
puheenjohtaja, Tehyn terveydenhoitajajaoston hallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat