Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsille riittää kuuden viikon kesäloma

Mielipide
 
Tapio Holopainen

Koulujen kesälomat lähestyvät. Nykyinen lomajärjestely perustuu vanhan elinkeinorakenteen järjestelmään, agraariaikaan. Jo 1970-luvulta lähtien äidit ja isät ovat olleet samanaikaisesti ansiotyössä, ja lastenhoito on tuottanut kesäisin ongelmia. Lapsille joudutaan järjestelemään maksullisia leirejä, lähes ympärivuotisia tarha-aikoja ja yksin kotona olemista.

Koulujen vuosirytmiä tulisi muuttaa niin, että koulu loppuisi juhannuksena ja alkaisi elokuun alussa. Kuusi viikkoa kesälomaa riittää. Se olisi kaksi viikkoa pidempi kuin työmarkkinoilla. Lisäksi tulevat viikon talviloma ja jopa viikon syysloma.

Uskon, että työssä käyvät vanhemmat pitäisivät muutoksesta, samoin matkailu, yrittäjät ja myös opettajat.

Monet opettajat valittavat työajan ulkopuolisista lisätöistä. Lukuvuoden työtä voitaisiin keventää ja kouluviihtyvyyttä parantaa lisäämällä kesäkuulle retkeilyä ja luontoaiheita. Elokuun alkuun voitaisiin sijoittaa leirikouluja ja paljon toivottua liikuntaa. Kesäkuussa voitaisiin järjestää myös koulujen tutustumisjaksoja työelämään. Näin opettajien työpaine vähenisi. Tet-aika voitaisiin hyvin pidentää kahteen viikkoon.

Nyt molempien vanhempien ollessa töissä he joutuvat pitämään lomansa usein eri aikaan, jolloin perheen yhteinen loma jää lyhyeksi.

Mallia koulujen toiminta-ajoista voi hakea vaikkapa Saksasta ja muista Euroopan sivistysvaltioista. Perhe tarvitsee yhteisen kesäloman kiivaan työtahdin vastapainoksi.

Tapio Holopainen
kouluneuvos, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat