Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidinkielen ylioppilaskoe mittaa monia taitoja

Mielipide
 
Minna-Riitta Luukka Olli Löytty Aino Vuorijärvi

Ville Eloranta tarttui esseessään (HS Kulttuuri 1. 5.) tärkeään aiheeseen, joka koskettaa noin 30 000:ta nuorta vuosittain, nimittäin äidinkielen ylioppilaskokeeseen. Kirjoitus antoi kuitenkin yksipuolisen kuvan nykyisestä kokeesta ja sen arvioinnista.

Äidinkielen yo-koe uudistettiin vuonna 2007. Sen jälkeen abiturientit eivät enää ole kirjoittaneet "vapaaseen assosiaatioon perustuvaa ylioppilasainetta" vaan tekevät lukutaitoon keskittyvän tekstitaidon kokeen ja kirjoittamistaitoa painottavan esseekokeen. Äidinkielen arvosana määrittyy näiden kahden kokeen perusteella.

Arviointiin ei pitäisi liittyä erityistä mystiikkaa, sillä molemmat koetyypit ja niiden arviointikriteerit on esitelty Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) verkkosivuilla. Lisäksi jokaisen tekstitaidon kokeen jälkeen julkaistaan kuvaus hyvän vastauksen sisältöaineksista.

On totta, että arviointi ei koskaan voi olla täysin objektiivista. Tämä koskee kaikkien taitojen ja tietojen arviointia, ei vain äidinkielen kokeen arviointia. Yhteiset, julkiset kriteerit kuitenkin yhdenmukaistavat arviointia ja tekevät siitä läpinäkyvää.

Eloranta kirjoitti yleiskielen normien hallinnan tärkeydestä. Yleiskielen hallinta on tietysti yksi kokeen arviointikriteereistä, mutta arvioitavina ovat myös tekstin jäsentämisen taito, taito käyttää ja kommentoida aineistoja, argumentointitaito ja kriittinen lukutaito. Niiden merkitys keskeisinä kansalaistaitoina ei tulevaisuudessa ainakaan vähene.

Minna-Riitta Luukka
Olli Löytty
Aino Vuorijärvi
YTL:n äidinkielen jaoksen jäseniä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat