Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhukset ovat ansainneet hyvän hoidon

Mielipide
 
Yrjö Korhonen

Hoidin vaimoani Kustaankartanon palvelukeskuksessa Helsingissä kymmenen vuotta, yhteensä 3 600 iltaa. Vaimoni matka päättyi äskettäin. Se oli minulle suuri menetys. Olimme avioliitossa 64 vuotta.

Näiden vuosien aikana on ollut paljon mietittävää. Olen 90-vuotias sodan käynyt ja sotavankina ollut lääkintäaliupseeri ja olen 25-prosenttisesti sotainvalidi. Sotavuodet opettivat minua kunnioittamaan sitä sukupolvea, joka sodan aikana ja sen jälkeen uhrasi voimansa tulevien sukupolvien hyväksi.

Nyt näitä vanhuksia hoidetaan vanhusten hoitolaitoksissa liian vähällä hoitajakapasiteetilla. Hoitajat uupuvat ja jopa sairastuvat työn rasittavuuden takia. He eivät aina jaksa kohdella vanhuksia iloisesti ja hellästi. Hellyyttä vanhus kaipaa viimeistä matkaa odotellessa.

Suomen vanhustenhoidossa on ongelmia. Ennen vaaleja poliitikot lupasivat kyllä yhtä jos toistakin, mutta nyt tuntuu siltä, että enemmän huolehditaan esimerkiksi Kreikan asioista kuin omistamme.

Sodan jälkeen maatamme ei auttanut kukaan, vaan sen ajan sukupolvi uurastuksellaan nosti Suomen hyvinvointivaltioksi. Nyt nämä vanhukset ovat sylkykuppeina vanhusten hoitolaitoksissa tai kotonaan apua huutaen.

Hoitajien työoloja pitäisi helpottaa. Omaisten pitäisi puuttua epäkohtiin joukolla, muuten ei tapahdu mitään. Asioihin pitää edes yrittää vaikuttaa.

Presidentti J. K. Paasikivi toivoi sodan jälkeen uusia kasvoja parlamenttiin. Suomi tarvitsee näitä uusia kasvoja myös nyt. Hallitukseen tarvitaan elämänkokemusta omaavia ihmisiä eikä vain "kirjanoppineita".

Vanhustenhoidossa on ollut hyvääkin, mutta paljon on korjattavaa. Paljon riippuu hoitajista, heidän koulutuksestaan ja työoloistaan. Vanhukset kaipaavat arvostavaa yhteyttä, läsnäoloa ja hyvää kohtelua.

Yrjö Korhonen
sotaveteraani, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat