Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vähäpäästöisimpien autojen suosiminen on vip-kohtelua rikkaille

Mielipide
 
Tuomo Pietilä

Espoossa kaavaillaan erityiskohtelua erittäin vähäpäästöisten autojen käyttäjille (HS Kaupunki 9. 5.). Tällaisia autoja ovat täyssähkö- ja pistokeladattavat hybridiautot. Täyssähköauto soveltuu harvoin talouden ainoaksi autoksi, koska sen toimintasäde on polttomoottoriautoon nähden lyhyt – tavallisesti alle 200 kilometriä.

Usein referenssinä käytetyssä Norjassa on tavallista, että kaupunkialueella lyhyet työmatkat taitetaan sähköautolla eduista nauttien, mutta muuta käyttöä varten on myös polttomoottoriauto. Näin ollen kahta erilaista käyttötarkoitusta varten saatetaan hankkia kaksi eri autoa, mikä ei ole erityisen ekologista.

Uusi pienikokoinen täyssähköauto maksaa Suomessa vähintään 35 000 euroa. Suuri osa perheistä ei voi sijoittaa tällaista summaa niin sanottuun kakkosautoon. Pistokeladattavissa hybridiautoissa on sähkömoottorin lisäksi tavallinen polttomoottori. Tällaisten autojen hinnat alkavat noin 40 000 eurosta, kun vastaavan ainoastaan perinteisellä voimanlähteellä varustetun malliversion hinta on yli 10 000 euroa edullisempi.

Pistokeladattavat hybridiautot ovat vielä kehitysvaiheessa, mikä osin selittää suuren hintaeron. Todellisuudessa autojen verottomassa hinnassa ero on vielä huomattavasti suurempi alhaisten päästöjen ja sen myötä pienen veroprosentin seurauksena. Valtio tarjoaa siis merkittävän veroporkkanan tällaisen auton ostajalle.

Pistokeladattavien hybridien ilmoitetut EU-kulutuslukemat ovat alhaiset. Tämä on harhaanjohtavaa, koska luvattu kulutuslukema on teoriassakin mahdollista saavuttaa vain liikkeellelähdön jälkeisellä sadalla kilometrillä ja tällöinkin sillä oletuksella, että akku on täyteen ladattu.

Matkaa jatkettaessa kulutus voi nousta jopa vastaavaa vain polttomoottorilla varustettua autoa suuremmaksi, koska hybriditekniikka akkuineen kasvattaa auton massaa useilla sadoilla kiloilla.

Koska erittäin vähäpäästöisen autoilun kustannukset ovat ainakin toistaiseksi tavalliselle autoilijalle liian suuret, suunniteltujen kannustimien käyttöönottamisesta tulisi luopua.

Kauhukuva on, että noin 100 000 euron pistokeladattavalla hybridikäyttöisellä suurella maastoautolla tai täyssähköurheiluautolla huristellaan luvallisesti bussikaistaa tavallisten tienkäyttäjien ohi ja samalla hidastetaan bussien kulkua.

Tuomo Pietilä
diplomi-insinööri
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat